Ga terug
+ servings

Vegetarische Moussaka

Traditioneel wordt Moussaka gemaakt met aardappel. Met gepureerde bloemkool is het een prima keto-alternatief, dat niet moet onder doen voor het traditionele Griekse gerecht.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Keto
Porties 6
Calorieën 584.3 kcal

Uitrusting

  • ovenschotel
  • Stoommandje

Ingrediënten

De vleessaus

  • 800 g Vegetarisch gehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g (laat uitlekken)
  • 1 snuif kaneelpoeder
  • 1 snuif paprikapoeder

Voor de kaassaus

  • 125 ml volle room
  • 60 g roomboter
  • 120 g roomkaas ik gebruik philadelphia
  • 60 g geraspte geitenkaas
  • 60 g cheddar
  • paprikapoeder, cayennepeper en zout naar smaak

Aubergines

  • 2 aubergines medium size
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 snuif himalayazout

Voor de puree

  • 1 bloemkool
  • 30 g roomkaas ik gebruik meestal philadelphia
  • 1 snuif zout hoeveelheid naar smaak
  • 1 snuif peper hoeveelheid naar smaak
  • 1 snuif muskaatnoot hoeveelheid naar smaak

Instructies
 

Voor de puree

  • Was de bloemkool en doe de roosjes in een stoommandje. Je kan eventueel de bloemkool ook koken in water, maar dan gaan veel van de smaakstoffen - en vitamientjes - verloren
  • Stoom de bloemkool gaar
  • voeg de roomkaas toe
  • Mix de bloemkool fijn tot puree
  • Kruid met peper, zout , nootmuskaat en zet even opzij

Vleessaus

  • Verhit de olijfolie in een pan
  • Fruit de gesneden ui en geperste knoflook aan
  • Balk het gehakt rul en laat het geheel een tweetal minuutjes doorbakken
  • voeg de gehakte peterselie toe
  • Voeg de tomaten blokjes toe en laat even sudderen
  • kruid bij met kaneel ; terwijl de vleessaus suddert op laag vuur, maak je de kaassaus en bak je de aubergines.

De Aubergines

  • Snijd de aubergines dwars; zo bekom je rondjes
  • Besprekel ze met olijfolie en bestrooi met zout
  • Bak de aubergine schijfjes in een pan tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Je kan dit ook in de oven op een bakplaat, maar dan moet je wel niet vergeten op tijd de aubergine schijfjes om te draaien

De kaassaus

  • Doe de room en de boter in een steelpannetje en verwarm op niet te heet vuur
  • Voeg de roomkaas toe zodra de boter is gesmolten, en roer alles door elkaar tot een gladde massa. Zet dan het vuur op z'n laagst
  • Voeg de geraspte cheddar en geitenkaas toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.

De constructie

  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Leg een laagje vleessaus op de bodem van een ovenschaal
  • Leg er de helft van de aubergine schijfjes op
  • Besmeer met de helft van de kaassaus
  • dan opnieuw een laagje vleessaus, aubergine en kaassaus
  • Dek af met een laag van de bloemkoolpuree
  • Bestrooi met geraspte mozarella
  • Plaats een half uurtje in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Vegetarische Moussaka
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
 
7
g
28
%
% Daily Value*
Vetten
 
41.6
g
27
%
Verzadigde vetten
 
22.4
g
102
%
Cholesterol
 
92.6
mg
31
%
Koolhydraten
 
20.2
g
81
%
Vezels
 
13.2
g
55
%
Suikers
 
9.5
g
38
%
Netto Koolhydraten
 
7
g
28
%
Proteïnen
 
32.4
g
26
%
Cholesterol
 
92.6
mg
31
%
Natrium
 
419.6
mg
18
%
Kalium
 
705.3
mg
20
%
Calorieën
 
584.3
kcal
29
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!