Boter is een populair zuivelproduct gemaakt van koemelk, geitenmelk of schapenmelk .
Samengesteld uit melkvet dat is gescheiden van andere melkcomponenten, heeft het een rijke smaak en wordt het veel gebruikt als smeersel, maar ook om te koken en bakken.
In de afgelopen decennia kreeg boter de schuld van hartaandoeningen vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet.
Gelukkig weten we ondertussen wel beter en boter wordt nu algemeen als gezond beschouwd – tenminste als het met mate wordt gebruikt.
Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over boter.
Grasboter? wasda?
𝘽𝙤𝙩𝙚𝙧. … Geen margarine, geen minarine, geen ‘het-lijkt-op boter-maar-het -is-er-geen’, geen bewerkte plantaardige oliën … Gewoon 𝘽𝙤𝙩𝙚𝙧.
En dan nog liefst “𝙜𝙧𝙖𝙨𝙗𝙤𝙩𝙚𝙧”. Dat is boter van gras-gevoede koeien. Het bevat volwaardige ingrediënten, gezonde vetten en is een geweldige brandstof.
✔ Ja, de alternatieven voor boter kunnen lager in calorieën zijn, iets goedkoper en vaker geadverteerd, MAAR ze zijn ook veel lager in voedingswaarde en veel hoger in gifstoffen: ons lichaam is niet gemaakt om die te verwerken.
✔ Als je lactose-intolerant bent, probeer dan Ghee. dat heeft dezelfde voordelen als boter, maar is geklaard zodat de lactose bestanddelen zijn verwijderd.
✔ Reuzel, talg (vet van schapen en runderen), of koudgeperste oliën zoals olijfolie / kokosolie / avocado-olie kunnen ook ideale alternatieven zijn.

Papa, hoe maken ze boter in de fabriek?
In mijn jonge tijd wisten we allemaal dat boter van de koeien kwam. Tegenwoordig denken kinderen soms dat melk en boter gemaakt wordt in een fabriek, net zoals balpennen, en realiseren ze zich niet meer dat het een natuurproduct is.
De eerste stap in de boterproductie is het scheiden van room van de melk.
Vroeger bleef de melk gewoon staan totdat de room naar de oppervlakte kwam, waarna het werd afgeroomd. Room stijgt omdat vet lichter is dan de andere melkbestanddelen.
Moderne roomproductie omvat een efficiëntere methode genaamd centrifugeren.
Boter wordt vervolgens gemaakt van room via karnen, waarbij de room wordt geschud totdat het melkvet – of boter – samenklontert en zich scheidt van het vloeibare deel – of karnemelk.
Nadat de karnemelk is uitgelekt, wordt de boter verder gekarnd tot hij klaar is voor verpakking.
Dit is waarom boter gunstig is
♡ Vitamine K / K2: ondersteunt botten en voorkomt osteoporose en hartaandoeningen
♡ Hoog in vitamine B12, D, E en A
♡ Vol geconjugeerd linolzuur: bevordert een gezonde stofwisseling en gewicht
♡ Bevordert een gezonde huid en nagels
♡ Gezond voor het hart (in tegenstelling tot wat oudere studies en onderzoeken beweren)
♡ Boterzuur (butyraat): vermindert ontstekingen
Ik kan me herinneren dat ons moemoe ( zo noemden we mijn oma) de hele tijd boter gebruikte en ze aarzelde niet om er véél te gebruiken.
Het is pas sinds kort dat we bang zijn geworden voor vet en overgaan op goedkopere oliën met een lagere voedingswaarde – meestal gewoon vanwege hun lagere aantal calorieën en constante publiciteit. Goedkoper om te maken = hogere winst.