RECEPTEN

Rijstpap met konjak-rijst

Door

Patrick Druyts
Keto recepten

Ik ben dol op rijstpap! Het was zelfs een van de allereerste dingen die ik leerde koken toen ik een tiener was. Er is iets zo geruststellend aan de combinatie van zijdezachte gebakken custard en delicate pareltjes van rijst, zacht geparfumeerd met vanille en nootmuskaat of kaneel. Perfect zowel als ontbijt of als nagerecht. 

Sinds ik keto ging probeerde ik diverse versies maar echt geslaagd waren de eerste probeersels niet. Dus creëerde ik mijn eigen versie van een keto-rijstpudding. Rijke en romige koolhydraatarme vla omringen de korrels shirataki (konjak) rijst voorzichtig in zo’n zacht en heerlijk keto-dessert dat ik me  weer 13 voelde. Genieten!

Verschillende variaties van rijstpudding zijn te vinden in  bijna elk deel van de wereld . Traditionele rijstpudding wordt meestal gemaakt met rijst, zoetstof en melk, soms met toevoeging van eieren. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn vanille, nootmuskaat, kaneel, kardemom, rozenwater en sinaasappelschil.

Wat maakt onze koolhydraatarme rijstpudding dik? Het zijn de eierdooiers en de toevoeging van xanthaangom die het rijstzetmeel perfect vervangt. In plaats van xanthaangom kan je ook guargom of glucomannan-poeder gebruiken (konjak-poeder, hetzelfde ingrediënt dat konjak / shirataki-rijst maakt). Als je verdikkingsmiddelen helemaal wilt vermijden, kun je eenvoudig nog twee eierdooiers toevoegen.

Rijstpap konjakrijst

Mijn eigen gecreerde versie van de tradidionale rijstpap. Deze is echter zonder suikers.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Dessert
Keuken Keto
Porties 4
Calorieën 269.88 kcal

Ingrediënten

  • 200 g konjak rijst
  • 120 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 240 ml volle room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 4 eierdooiers
  • 50 g erythritol
  • ½ theelepel nootmuskaat

Instructies
 

  • Bereid de shirataki (konjak) rijst volgens de instructies op de verpakking: Spoelen in absoluut essentieel om te voorkomen dat je een vis-smaak door het gerecht proeft!! Giet af en doe in een pan met water. Laat 2-3 minuten koken en giet door een fijnmazige zeef om uit te lekken. Zet de "rijst"opzij.
  • Doe de amandelmelk, volle room en vanille extract in een kleine steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot het erg heet is, maar niet kookt.
  • Voeg van dit warme mengsel lepel per lepel per keer toe aan de losgeklopte eierdooiers, klop goed op tussenin.
  • Zodra alle melk is gecombineerd met de eierdooiers, giet je het mengsel terug in de pan en verwarm je het weer tot de vla dik en romig is. 
  • Voeg als laatste de shirataki-rijst toe en roer erdoor.
  • Serveer eventueel met een snufje nootmuskaat. 
  • Deze koolhydraatarme rijstpudding kan warm (mijn favoriet) of koud worden geserveerd. Eenmaal koud, wordt de custard gezet. Je kunt hier smaken aan toevoegen zoals je wilt; sinaasappelschil is heerlijk, net als kaneel. 
  • Je kan deze rijstpap goed afgedekt bewaren in een bakje in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen ( maar ik verzeker je dat hij eerder dan dat zal verorberd zijn.

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Rijstpap konjakrijst
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
 
2.38
g
10
%
% Daily Value*
Vetten
 
27.34
g
18
%
Verzadigde vetten
 
15.54
g
71
%
Cholesterol
 
277.5
mg
93
%
Koolhydraten
 
2.47
g
10
%
Vezels
 
0.09
g
0
%
Suikers
 
0.23
g
1
%
Netto Koolhydraten
 
2.38
g
10
%
Proteïnen
 
4.23
g
3
%
Cholesterol
 
277.5
mg
93
%
Natrium
 
70.46
mg
3
%
Kalium
 
64.62
mg
2
%
Calorieën
 
269.88
kcal
13
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!