Recent was het de dag van de zorg. Een collega – die ook hobby kok is – trakteerde met zelfgemaakte rijsttaart.
“Of ik ook een stukje wilde”… Graag natuurlijk, want ze zag er heelijk uit, en rook al even verrukkelijk.
Maar…., nee toch niet want daar zitten te veel suikers in, antwoordde ik; wat voelde ik me dapper!
’s Avonds kon ik me niet bedwingen, en wilde ik proberen of ik mijn rijstpap dessert ook zon omtoveren tot een taart. Ja dus !
In het oorspronkelijk rijstpap recept worden enkel eierdooiers gebruikt.
Voor de Taart dienen ook de eiwitten te worden opgeklopt tot sneeuw en onder het mengsel te worden geschept.
Stort het geheel in een beboterde springvorm en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Rijsttaart van konjak rijst
een bewerking van het rijstpap recept. Door toevoeging van opgekopte eiwitten en bakken in de oven bekom je een overheerlijke taart. Niemand zal geloven dat het keto is.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Dessert
Keuken Keto
Porties 6
Calorieën 187.72 kcal
Uitrusting
- Oven
- springvorm
- mixer
Ingrediënten
- 200 g konjak rijst
- 120 ml amandelmelk (ongezoet)
- 240 ml volle room
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel xanthaangom
- 4 eierdooiers
- 3 eiwitten
- 50 g erythritol
- ½ theelepel nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Bereid de shirataki (konjak) rijst volgens de instructies op de verpakking: Spoelen in absoluut essentieel om te voorkomen dat je een vis-smaak door het gerecht proeft!! Giet af en doe in een pan met water. Laat 2-3 minuten koken en giet door een fijnmazige zeef om uit te lekken. Zet de "rijst"opzij.
- Doe de amandelmelk, volle room en vanille extract in een kleine steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot het erg heet is, maar niet kookt.
- Klop in een andere kop de eierdooiers, erythrol en xanthaangom los.
- Voeg het warme room mengsel lepel per lepel per keer toe aan de losgeklopte eierdooiers, klop goed op tussenin.
- Zodra alle melk is gecombineerd met de eierdooiers, giet je het mengsel terug in de pan en verwarm je het weer tot de vla dik en romig is.
- Voeg de konjak-rijst toe en roer erdoor.
- Klop in en afzonderlijke kom de eiwitten stijf.
- Hef de eiwitten onder de rijstebrij
- Boter een springvorm in, en stort het mengsel hierin
- Bak de taart 45 minuten op 180°CSmakelijk
Voedingswaarde
Voedingswaarde
Rijsttaart van konjak rijst
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
1.7
g
7
%
% Daily Value*
Vetten
18.25
g
12
%
Verzadigde vetten
10.36
g
47
%
Cholesterol
185
mg
62
%
Koolhydraten
1.76
g
7
%
Vezels
0.06
g
0
%
Suikers
0.26
g
1
%
Netto Koolhydraten
1.7
g
7
%
Proteïnen
4.46
g
4
%
Cholesterol
185
mg
62
%
Natrium
71.88
mg
3
%
Kalium
67.53
mg
2
%
Calorieën
187.72
kcal
9
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!
Patrick Druyts
Patrick Druyts (1967) is de eeuwige optimist, voedingsdeskundige, keto coach, en steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij is verslaafd aan koken en zijn gitaar. Je kan hem op eender welk uur van de dag of nacht wakker maken voor een stuk kwarktaart.