Ben je op zoek naar een makkelijk dessert, waar je je gasten van onder de indruk zullen zijn? Dan is deze gemakkelijke pavlova met bosvruchten een perfecte keuze! Je maakt zonder veel bak-ervaring een prachtig en overheerlijk dessert. Bijna zonde op op te eten ( zeggen mijn gasten steeds).
Een voordeel is ook dat je alle onderdelen ruim van tevoren maken. Dan hoef je hem alleen nog maar in elkaar te zetten wanneer “le moment suprème du dessert” is aangebroken. Zo kan je zo veel mogelijk tijd samen met je gasten kan doorbrengen.
Je kan pavlova vergelijken met méringue, maar met een smeuïge binnenkant (zoals marshmallows). De taart is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het gebak zou in de jaren ’20 zijn bedacht ter ere van deze danseres tijdens of na één van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland. Beide landen beweren nog steeds dat hùn pavlova de beste is.
Een pavlova wordt traditioneel versierd met slagroom en vers fruit. Mijn versie van deze pavlova met bosvruchten is echter ietsjes anders. In plaats van pure slagroom gebruik ik een mengeling van mascarpone en slagroom. Mijn geheim voor een steeds geslaagde pavlova is een koffielepeltje maïzena. Daardoor krijg je die lekker smeuïge binnenkant. Meestal doe ik de afwerking met bosvruchten.

Keto-Pavlova met bosvruchten
Uitrusting
- mixer
Ingrediënten
eiwitschyum
- 4 eieren
- 100 g pure via stevia
- 1 theelepele citroensap
- 2 etlepels maizena
mascarpone creme
- 250 g mascarpone
- 250 ml slagroom
Rode vruchten
- 300 g diepvries bosvruchten
Instructies
eiwitschuim
- Klop in een vetvrije kom* de eiwitten stijf.* Tip voor vetvrije kom: Ontvet eerst met citroensap de kom waarin je het eiwit zal opkloppen en de kloppers.
- Veeg ze droog met keukenpapier.Voeg lepel per lepel de suiker toe.Vervolgens voeg je het citroensap toe en als laatste de gezeefde maiëzena.Klop het geheel 8 à 10 minuten.
- Het eiwit moet stevig zijn (je moet het ondersteboven kunnen houden zonder te morsen) en het mooie mooi glanzen.
- Voor een grote pavlova, schep je het opgeklopte eiwit in een grote cirkel op het bakpapier.
- Vergeet in het midden ook niet wat eiwit te doen, zodat je een soort mandje bekomt. ( uiteraard kan je ook afzonderlijke kleine pavlova’s maken; zorg dan dat de eiwithoopjes elkaar niet raken)Laat het geheel 45 à 60 minuten bakken ( Dit hangt heel hard af van je oven en de grootte van je pavlovas.
Mascarpone-roommengsel
- Klop de slagroom lobbig ( dat is (iets dikker dan yoghurt, maar dunner dan slagroom) .
- Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop nog enkele minuten door (niet te lang, we willen immers geen boter!)
Bosvruchten
- Diepvriesvruchten kan je op een 10 tal minuutjes in de microgolf ontdooien. Indien je wat meer tijd hebt kan je ze ook gewoon bij kamertemperatuur laten ontdooien en boven een zeef. Zo kan het sap uitlekken.
Samenstelling
- Leg de gebakken eiwitschuim op een mooie schotel .
- Verdeel het mascarpone-slagroommengsel over de eiwit-basis.
- Schep het uitgelekte (diepvries) fruit over de mascarpone.
- Werk af met enkele verse vruchten en eventueel een takje munt of citroenmelisse.