Een van de meest voorkomende vragen die ik als Low Carb Blogger krijg, zijn die over het omzetten van Amerikaanse metingen naar metrisch. De meeste van mijn lezers komen uit Belgie of Nederland, maar gaan vaak op zoek naar recepten op Amerikaanse websites. 

Amerikaanse metingen zijn gebaseerd op volume, terwijl het grootste deel van de wereld het metrieke stelsel gebruikt. Een veelgestelde vraag die mij wordt gesteld, is hoeveel gram er in 1/4 kopje kokosmeel, amandelmeel, erythritol, enz. zit. Ik kon die vraag niet beantwoorden tenzij ik naar de keuken rende en het afwoog.

In eerste instantie om het mezelf gemakkelijk te maken, en niet telkens het wiel te moeten her-uitvinden, heb ik een omrekentabel gemaakt. 

Ik deel hem graag met jullie. 

 

Zo krijg je de meest nauwkeurige meting

Het wegen van ingrediënten is veel nauwkeuriger dan meten in volume. Omdat het gebruikelijk is dat ingrediënten op vochtige dagen vocht opnemen, met name kokosmeel, weegt 1/4 kopje van een ingrediënt de ene dag meer dan de andere. Daarom gebruik ik altijd een digitale weegschaal en een goede set maatlepels en maatbekers als ik in de keuken sta. Een ander ding dat een nauwkeurige meting en het aantal koolhydraten kan beïnvloeden, is hoeveel een ingrediënt is verdicht.

✔️ Gebruik gewicht, niet volume als je kunt. Een goede keukenweegschaal zal je beste vriend zijn, vooral als je probeert af te vallen of diabetes te verminderen met een dieet.

✔️ Zeef kokosmeel en cacaopoeder in luchtdichte bewaarbakjes voor je get gebruikt om de ingrediënten los te maken en klontjes te verwijderen.

✔️ Schep ingrediënten niet met de maatbeker wanneer je toch volumes gebruikt om af te meten. Voor grotere volumes, zoals een maatbeker van 1 kopje, schep en lepel ik meestal de ingrediënten met een lepel in de beker totdat de beker vol is.

✔️ Schud de ingrediënten in de maatbeker niet, want hierdoor zullen de ingrediënten bezinken en compacteren, en dus volume verkleinen.

✔️ Als de maatbeker vol is, schraap en strijk de ingrediënten in de maatbeker waterpas met een platte rand zoals de achterkant van een botermes.

Omrekentabellen