RECEPTEN

Memory of the Amalfi coast: Melanzano al cioccolato

Door

Patrick Druyts
amalfi kust2

Chocolade Aubergine? Toen ik het de eerste keer hoorde, klonk het als een culinaire grap of een nieuwerwetse fusiongerecht. Niks is minder waar…

In werkelijkheid is melanzane al cioccolato een helemaal correct- zij het ongebruikelijk- gerecht afkomstig uit de kust van Amalfi. Het recept wordt er traditioneel gemaakt voor de Ferragosto-vakantie op 15 augustus. Ik proefde het voor het eerst tijdens onze huwelijksreis.

 

Melanzano al cioccolato

Melanzane al cioccolato is een wat ongebruikelijk- gerecht afkomstig uit de Amalfi-kustregio. Het recept wordt er traditioneel gemaakt voor de Ferragosto-vakantie op 15 augustus. Ik proefde het voor het eerst tijdens onze huwelijksreis.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Dessert
Keuken Keto
Porties 10
Calorieën 141 kcal

Ingrediënten

Voorbereiding aubergine

  • 1 aubergine
  • 45 g amandelmeel
  • 2 eetlepels olijf olie extra virgin om te bakken
  • 100 g erythritol
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 limoen enkel de zeste wordt gebruikt

Ricotta vulling

  • 250 g ricotta kaas
  • 25 g erythritol
  • 8 keto amaretti koekjes keto versie
  • 25 g amandel schilfers
  • 2 eetlepels sinasaappel schil geconfijt Keto versie!!

Chocolade saus

  • 125 ml volle room
  • 100 g chocolade ik gebruikte de pure chocolade van OKONO
  • 1 theelepel amandel extract zonder suiker

Garnering

  • 1 theelepel geraspte amandelschilfers en/of geconfijte ( keto!) sinaasappelschil. optioneel

Instructies
 

Aubergine voorbereiding

  • Schil de aubergine met een dunschiller en snijdt in overlangse dunne plakjes
  • Meng in een kleine kom de eryhrtitol, kaneelpoeder en citroenzeste.
  • Verdeel dit mengsel over een bakplaat en zet apart.
  • Bekleed een andere bakplaat met keukenpapier en zet naast uw fornuis
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Dompel de plakjes aubergine lichtjes in het amandelmeel.
  • Bak de aubergines in porties tot ze aan beide kanten licht goudbruin zijn. 
  • Leg de gebakken aubergine op de met keukenpapier beklede bakplaat om uit te lekken. 
  • Leg dan de nog warme plakjes aubergine op de bakplaat met het kaneel-erythritol-mengsel. 
  • Druk elk plakje in het mengsel om beide kanten te bedekken. Zet apart tot je klaar bent om het dessert samen te stellen.

de vulling

  • Roer alle ingrediënten van de vulling door elkaar in een kom; en zet opzij

Om de chocoladesaus te maken:

  • Verhit de room in een steelpan tot hij net begint te sudderen. (laat net niet koken!)
  • Haal van het vuur en voeg de chocolade toe. 
  • Laat het mengsel 1 minuut staan ​​en roer het dan tot een gladde massa.
  •  Voeg een scheutje amandelextract toe en roer tot het mooi homogeen is. Zet dit dan ook opzij.

Samenstelling

  • Leg 1 laag van de gebakken plakjes aubergine op de bodem van een ovenschaal (15 x 25 cm of 20 cm x 20 cm).
  • Verdeel de helft van de ricottavulling gelijkmatig over de aubergine.
  • Verdeel er een dunne laag chocoladesaus over.
  • Herhaal de lagen nog een keer en werk af met een laatste laag aubergine.
  • Giet chocoladesaus over de bovenkant.
  • Strooi er wat gesneden amandelen en gekonfijte sinaasappelschil over als garnering.
  • Koel tot de ricotta stolt en het dessert koud is, ongeveer 2 uur.
  • Snijd in vierkantjes of driehoekjes en serveer koud. eventueel met suikervrije opgeklopte room ( dan dienen de macro's wel aangepast)
  • Hemels!

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Melanzano al cioccolato
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
 
3.8
g
15
%
% Daily Value*
Vetten
 
11.4
g
7
%
Verzadigde vetten
 
5.2
g
24
%
Cholesterol
 
29.9
mg
10
%
Koolhydraten
 
6.3
g
25
%
Vezels
 
2.5
g
10
%
Suikers
 
2.2
g
9
%
Netto Koolhydraten
 
3.8
g
15
%
Proteïnen
 
5.1
g
4
%
Cholesterol
 
29.9
mg
10
%
Natrium
 
26.9
mg
1
%
Kalium
 
173
mg
5
%
Calorieën
 
141
kcal
7
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!