We leven in een wereld waar alle informatie die je mogelijk zou willen weten, maar enkele muisklicks weg is. Handig zou  je denken.

Het doorzoeken van databases voor wetenschappelijke publicaties over de exacte conditie waarnaar je zoek bent, kan tijdrovend zijn.  Op het internet is veel tegenstrijdige informatie aanwezig, en vaak is die info onvoldoende onderbouwd. Wat ben je met al die info beschikbaar op het net, wanneer je ze niet kunt vinden of de betekenis ervan niet begrijpt?

Dat wilde we anders bij ketokriebels! We willen dat relevante info voor iedereen die kiest voor een ketogene levensstijl beschikbaar en toegankelijk is. 

Ben je op zoek naar een aandoening die je hier niet kunt vinden of wil je een paper indienen om te worden opgenomen in deze database? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voordelen van ketose

  • Gough, S.M. et al. (2021) ‘Neuroprotection by the Ketogenic Diet: Evidence and Controversies’, Frontiers in Nutrition, 8. doi:10.3389/fnut.2021.782657.
  • Włodarek D. Role of Ketogenic Diets in Neurodegenerative Diseases (Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease). Nutrients. 2019;11(1). doi:10.3390/nu11010169
  • Veyrat-Durebex C, Reynier P, Procaccio V, et al. How Can a Ketogenic Diet Improve Motor Function? Front Mol Neurosci. 2018;11. doi:10.3389/fnmol.2018.00015
  • Paoli A, Bianco A, Damiani E, Bosco G. Ketogenic diet in neuromuscular and neurodegenerative diseases. Biomed Res Int. 2014;2014:474296. doi:10.1155/2014/474296
  • Cunnane, S.C. et al. (2022) ‘Multimodal strategy to rescue the brain in mild cognitive impairment: ketogenic oral nutrition supplementation with B vitamins and aerobic exercise’, European Journal of Clinical Investigation, p. e13806. doi:10.1111/eci.13806.
  • Yang H, Shan W, Zhu F, Wu J, Wang Q. Ketone Bodies in Neurological Diseases: Focus on Neuroprotection and Underlying Mechanisms. Front Neurol. 2019;10. doi:10.3389/fneur.2019.00585
  • Shcherbakova, K., Schwarz, A., Apryatin, S., Karpenko, M., Trofimov, A., 2022. Supplementation of Regular Diet With Medium-Chain Triglycerides for Procognitive Effects: A Narrative Review. Front Nutr 9, 934497.doi.org/10.3389/fnut.2022.934497
  • Vinciguerra F, Graziano M, Hagnäs M, Frittitta L, Tumminia A. Influence of the Mediterranean and Ketogenic Diets on Cognitive Status and Decline: A Narrative Review. Nutrients. 2020;12(4):1019. doi:10.3390/nu12041019
  • Camandola S, Mattson MP. Brain metabolism in health, aging, and neurodegeneration. The EMBO Journal. 2017;36(11):1474-1492. doi:10.15252/embj.201695810
  • Morris G, Maes M, Berk M, Carvalho AF, Puri BK. Nutritional ketosis as an intervention to relieve astrogliosis: Possible therapeutic applications in the treatment of neurodegenerative and neuroprogressive disorders. European Psychiatry. 2020;63(1). doi:10.1192/j.eurpsy.2019.13
  • Norwitz NG, Jaramillo JG, Clarke K, Soto A. Ketotherapeutics for neurodegenerative diseases. In: Söderbom G, Esterline R, Oscarsson J, Mattson MP, eds. International Review of Neurobiology. Vol 155. Metabolic and Bioenergetic Drivers of Neurodegenerative Disease: Treating neurodegenerative diseases as metabolic diseases. Academic Press; 2020:141-168. doi: 10.1016/bs.irn.2020.02.003
  • Kovács Z, Brunner B, Ari C. Beneficial Effects of Exogenous Ketogenic Supplements on Aging Processes and Age-Related Neurodegenerative Diseases. Nutrients. 2021;13(7):2197. doi:10.3390/nu13072197
  • Maiuolo J, Gliozzi M, Musolino V, et al. From Metabolic Syndrome to Neurological Diseases: Role of Autophagy. Front Cell Dev Biol. 2021;9. doi:10.3389/fcell.2021.651021
  • Wang, J.-H. et al. (2022) ‘The potential pharmacological mechanisms of β-hydroxybutyrate for improving cognitive functions’, Current Opinion in Pharmacology, 62, pp. 15–22. doi:10.1016/j.coph.2021.10.005.
  • Toppala, S. et al. (2019) ‘Midlife Insulin Resistance as a Predictor for Late-Life Cognitive Function and Cerebrovascular Lesions’, Journal of Alzheimer’s Disease, 72(1), pp. 215–228. doi:10.3233/JAD-190691.

Naast het leveren van een duurzame energiebron, kunnen ketonen – en in het bijzonder BHB – ontstekingen en oxidatieve stress helpen verminderen, waarvan wordt aangenomen dat ze een rol spelen bij de ontwikkeling van veel chronische ziekten.

Er zijn inderdaad verschillende gevestigde voordelen en potentiële voordelen van het zijn in voedingsketose. Gevestigde voordelen zijn onder andere:

  • Eetlustregulatie: Een van de eerste dingen die mensen vaak opmerken als ze in ketose zijn, is dat ze minder vaak honger hebben. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ketose de eetlust onderdrukt.  Studies tonen ook een afname van ghreline aan, het zogenaamde ‘hongerhormoon’. 
  • Gewichtsverlies: Veel mensen eten automatisch minder wanneer ze koolhydraten beperken en krijgen zoveel vet en eiwitten als ze nodig hebben om een vol gevoel te krijgen. Omdat ketogene diëten de eetlust onderdrukken, het insulinegehalte verlagen en de vetverbranding verhogen, is het niet verrassend dat is aangetoond dat ze beter presteren dan andere diëten die bedoeld zijn om gewicht te verliezen.
  • Omkering van diabetes en prediabetes: Bij mensen met diabetes type 2 of prediabetes kan ketose helpen de bloedsuikerspiegel en insulinerespons te normaliseren, wat mogelijk kan leiden tot stopzetting van diabetesmedicatie.
  • Potentieel verbeterde atletische prestaties: Ketosis kan zorgen voor een extreem langdurige brandstoftoevoer tijdens langdurige inspanning bij zowel topsporters als recreatieve atleten.
  • Beheer van epileptische aanvallen: Het handhaven van ketose met het klassieke ketogene dieet of het minder stringente gemodificeerde Atkins-dieet (MAD) is bewezen effectief voor het beheersen van epilepsie bij zowel kinderen als volwassenen die niet reageren op medicatie tegen epilepsie.
 

Bronnen voor wetenschappelijk onderzoek naar therapeutische koolhydraatbeperking en aanverwante onderwerpen

Evidence based onderzoek

  • An evidence-based approach to developing low-carbohydrate diets for type 2 diabetes management: A systematic review of interventions and methods. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31347236
  • Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29522789
  • Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: a systematic review including GRADE assessments. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30007275
  • Unwin, D., Haslam, D. and Livesey, G. (2016) ‘It is the glycaemic response to, not the carbohydrate content of food that matters in diabetes and obesity: The glycaemic index revisited’, Journal of Insulin Resistance, 1(1), p. 9. Available at: https://doi.org/10.4102/jir.v1i1.8.
  • Walker, L., Smith, N. and Delon, C. (2021) ‘Weight loss, hypertension and mental well-being improvements during COVID-19 with a multicomponent health promotion programme on Zoom: a service evaluation in primary care’, BMJ Nutrition, Prevention & Health, p. bmjnph. Available at: https://doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000219.

Recente keto-artikels