Is het ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies?

Is een ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies?   Dat is een vraag die ik bijna wekelijks krijg.

Hier is een simpele waarheid die voor de meeste mensen moeilijk te slikken is – de meeste mensen die een afslankprogramma volgen, zullen jammerlijk falen. Hun nieuwjaarsresolutie om af te vallen en fit te worden, wordt vaak aan hun lot overgelaten en gaat in maart al in stof op … en komt pas in december weer tot leven, in afwachting van het volgende nieuwe jaar.

Deze cyclus herhaalt zich keer op keer terwijl ze steeds dikker en dikker worden en geen verbetering zien. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen stoppen met afvallen, is omdat ze geen resultaten zien of ze niet snel genoeg zien.
Dit is volkomen begrijpelijk, want als je moeite doet en je kapot zweet, wordt het verplaatsen van die naald op de weegschaal een obsessie. Het laat zien dat de inspanningen de moeite waard zijn … en vooruitgang zal je inspireren om op het goede spoor te blijven en door te gaan. 

Maar ...euh...wat heeft dit alles te maken met het ketogene dieet? Is ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies?

Alles! Het ketogene dieet is een van de meest effectieve diëten ter wereld en het is bewezen dat het werkt. Miljoenen mensen hebben met dit dieet hun overtollige kilo’s veel sneller verloren.

Een keto levensstijl zal je veel SNELLERE resultaten opleveren. Dan ben je gemotiveerd om door te gaan en stop je niet met je doelstellingen voor gewichtsverlies.

De eerste stap is om te begrijpen dat je natuurlijke vetten MOET eten om vet te verliezen. Vroeger zou het een gruwel zijn geweest om mensen te vertellen om kokosolie te gebruiken bij het koken. Ze zouden naar adem happen en zich een naderende hartaanval voorstellen. Kokosolie was de vleesgeworden duivel.

Dit was echter een verkeerde gedachte. Wil je de echte boosdoener weten?

De commercieel verkochte gehydrogeneerde plantaardige oliën die je in de schappen van de gangpaden van supermarkten ziet verschijnen, zien er allemaal mooi, gezond en goudkleurig uit. Die oliën veroorzaken echter meer schade aan je lichaam dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Ontsteking, obesitas en vele andere gezondheidsproblemen zijn direct en indirect gekoppeld aan deze zogenaamd ‘gezonde’ oliën. De waarheid is dat deze oliën je langzaam zullen doden, terwijl het gezonde vet in bijvoorbeeld kokosolie je ten goede komt en je helpt af te vallen.

Hoe kan ik dan vet verliezen als ik vet eet? Is een ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies?

Dat is één van de vaak voorkomende misverstanden. 

Mensen vragen zich af: “Als ik vet eet, word ik dan niet vet?”

Het is alsof iemand vraagt “Als ik veel groenten eet, word ik dan groen, zoals Schreck?”  of ” Als ik veel blauwe bessen eet, word ik dan blauw als een smurf?”  NEE DUS!!

 

Waarom is een ketogeen dieet dan wel effectief voor gewichtsverlies? 

Om te beginnen eet je alleen gezonde, natuurlijke vetten. Ten tweede ga je bij een ketogeen dieet de inname van koolhydraten drastisch beperken. 

Als je erover nadenkt, bevatten de meeste door mensen gemaakte voedingsmiddelen veel – heel veel – koolhydraten en suiker. Dit is precies waarom obesitas epidemische vormen heeft aangenomen.

Wanneer je dieet voornamelijk uit vetten bestaat, realiseert je lichaam zich dat er een constante toevoer van vetten binnenkomt. Dit maakt het veel gemakkelijker om de vetvoorraden die hardnekkig aan je buik en heupen vastklampen, te verbranden.

Er is een reden waarom ze het ‘hardnekkig vet’ noemen … je lichaam vecht tegen je pogingen om het vet kwijt te raken. Je lichaam ziet je vetreserves als ‘opgeslagen energie’ die voor toekomstige behoeften kan worden gebruikt. Dit is de manier van zelfbehoud van het lichaam.

Als je lichaam merkt dat je het constant met ‘energie’ voedt, zal het beseffen dat het echt niet nodig is om ’te sparen voor de toekomst’.

Is ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies?

Ketosis - het geheim van het afstoten van vet!

Als je eenmaal de hindernis hebt overwonnen om 80 tot 90 procent van je calorieën uit natuurlijke vetten te halen, zal je lichaam in een staat van ketose komen. Je bloedsuikerspiegel zal stabiliseren. De ontsteking zal afnemen en je lichaam zal in een staat verkeren waarin het vet gaat verbranden als brandstof in plaats van glucose.

Dit is de sleutel tot vetverbranding – je lichaam trainen om vet te gebruiken in plaats van glucose voor zijn energiebehoeften. Als je een ketogeen dieet volgt, zal je  glycogeen voorraad ook laag zijn, aangezien je koolhydraat inname erg laag zal zijn.  Daarom is ketogeen dieet effectief voor gewichtsverlies. 

Het lichaam heeft geen toegang tot glycogeen en heeft geen andere keuze dan vet te verbranden als brandstof. Aan de andere kant is de reden waarom zoveel mensen aankomen, omdat ze koolhydraten blijven eten en wanneer hun glycogeenvoorraden vol zijn, zet het lichaam de overtollige glucose om in vet.

Nu begrijp je waarom het lichaam vet behandelt als opgeslagen energie. Het gebruikt namelijk glucose als primaire brandstof en overtollige glucose wordt opgeslagen als vet. Het ketogene dieet maakt een einde aan deze vetopslag en verandert je lichaam in een vetverbrandende machine.

Probeer het eens en je  zult versteld staan hoe effectief het is. Veroordeel het niet tot je het zelf hebt geprobeerd.  Ik garandeer je dat het z’n effect heeft. 

Weet je niet goed hoe met een ketogeen dieet van start te gaan, neem gerust contact op of bekijk ons coaching aanbod. Ik wil graag bekijken waar jouw valkuilen zitten, en hoe we er samen wat aan kunnen doen.