Je zou deze cake ook appelcake zonder appel kunnen noemen.
Wat is chayote?

Is het een groente? is het een vrucht? Daarover kan worden gedebatteerd.
Volgens Wikipedia is de chayote (Sechium edule) is een overblijvende, eenhuizige klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Een groente dus.
Eens bereid heeft de chayote echter een zoetige smaak, die de smaak en consistentie van appel benadert.
De hangende groene vrucht is peervormig en bevat één platte witte pit. .
Ikzelf heb de vrucht pas recent leren kennen, maar
Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya’s bekend. In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. Hoofdzakelijk wordt de onrijpe vrucht bereid door hem te schillen, van zijn zaad te ontdoen en vervolgens te stoven, te koken of te bakken.
De wortelknollen zijn erg rijk aan zetmeel, en niet echt keto.
De vrucht daarentegen, zit boordevol vezels, en daardoor is de vrucht laag in netto koolhydraten. Daarenboven is deze veelzijdige vrucht rijk aan mangaan, vitamine C, foliumzuur, magnesium en kalium; Dit zijn allemaal belangrijke componenten van een goed uitgebalanceerd keto-voedingspatroon.

Chayote cake
Uitrusting
- mixer
- cake bakvorm
Ingrediënten
- 150 g amandelmeel
- 3 theelepels bakpoeder
- 130 g roomkaas Ik gebruik Philadelphia, op kamertemperatuur
- 50 g erythritol
- 2 theelepels vanille extract
- 4 eitjes
- 1 chayote
- 50 g grasboter op kamertemperatuur
Instructies
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden.
- Doe de grasboter, roomkaas, erythritol en vanille extract in een mengkom en meng met een mixer tot een homogeen mengsel
- Voeg tijdens het de eitjes één voor één toe
- Meng in een aparte kom de droge ingrediënten ( amandelmeel en bakpoeder)door elkaar.150 g amandelmeel, 3 theelepels bakpoeder
- Voeg de droge ingrediënten-mix bij de boter-kaas-ei mengsel en mix tot een homogeen beslag zonder klontertjes.4 eitjes
- Zet even opzij terwijl u de chayote schilt en ontdoet van de pit
- Verdeel de chayote in partjes ( 8 à 12)
- Vet de cakevorm in met olie
- Giet het beslag in de vorm
- Druk de partjes chayote in het cakebeslag ( zorg dat ze zijn bedekt met beslag)
- Bak 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de cake goudbruin is ( check even met een tandenstoker of de kern gaar is. Er mag geen deeg aan de tandenstoker blijven hangen.
- Laat een kwartiertje afkoelen, en ontvorm de cake op een rooster, waar u hem volledig laat afkoelen
- Verdeel in 12 plakjes
- Je kan deze cake eventueel serveren met een bolletje ijs of toef slagroom ( niet meegerekend in de macro's)
Voedingswaarde
Deze cake is heerlijk met een toef volle slagroom of een bolletje keto ijs.