GKI

G.K.I. Je hebt deze afkorting waarschijnlijk al regelmatig zien voorbij komen wanneer je de keto-literatuur wat volgt. 

Wanneer je met het keto begint, verlaag je de koolhydraten in je voeding en verhoog je de vetinname. Het doel is om pieken in je glucosespiegel te voorkomen en je lichaam ketonen te laten aanmaken en deze voor energie te gaan gebruiken. Wanneer dat gebeurt, meestal na een paar dagen, kom je in ketose.

Maar hoe weet je of je het goed doet – eet je de juiste dingen om je glucosewaarden te verlagen en vooral: ben je in ketose? Deze informatie heb je nodig om te weten of je op de goede weg bent en waar nodig bij te sturen.

 

Urinestrips

Je ketonenwaarde – bv gemeten met urinestrips – zal je inderdaad een idee geven van of je al dan niet in ketose zit, en geeft een ruwe indicatie tussen milde, matige en hoge ketose. Wanneer je start met een ketogeen voedingspatroon kunnen urinestrips wel op een goedkope manier helpen zien of je in ketose bent.

Na een tijdje zal je lichaam de aangemaakte ketonen efficiënter gaan gebruiken, worden deze in veel mindere mate uitgescheiden met de urine.   De waarden van de urinestrips zullen dan na een  lagere waarde geven, alhoewel je toch wel goed in ketose bent, en dan wordt best een bloedketonenmeter gebruikt.

Bloedglucose

Bij een ketogene leefstijl worden bij voorkeur de ketonen in het bloed gemeten met een bloedketonenmeter.  Die meet effectief de ketonen in het bloed via een vingerprik.

Een bloedketonenmeter is een van de meest gebruikelijke en meest nauwkeurige hulpmiddelen bij het testen op ketose. Ze meten de concentratie van het ketonlichaam beta-hydroxybutyraat (BHB).

Het positieve aan deze test is dat het je een objectief meetbare bron van ketonen in het bloed geeft. 

  • Om in voedingsketose te zitten moeten je bloedspiegels constant tussen 0,5 en 1,00 mmol/L zijn.
  • Naarmate je meer vet-aangepast wordt, zullen die aantallen stijgen naar 1,5 tot 3,0 mmol/L.

Opm! Sommige meters geven de glucose weer in mg/dLEen andere maat is mmol/L. Dat zijn de SI units (internationale units) en deze worden ook bij de meeste meters gebruikt.Je kan dit eenvoudig omrekenen door te ze te vermenigvuldigen of in de andere richting te delen door 18.

Waarom dan GKI? Is het niet genoeg dat ik enkel mijn ketonen waarde meet?

Wanneer je enkel je ketonen waarde meet, heb je geen zicht op de glycemie (suikerwaarde in je bloed). 

De bedoeling van een ketogene leefstijl is namelijk dat naast de ketonenwaarde in je bloed ook de suikerwaarde in je bloed min of meer constant blijft, zodat insuline pieken worden vermeden. 

 

Hoe meet ik dat dan?

Ik heb in mijn zoektocht verschillende ketonenmeters uitgeprobeerd en vergeleken.  De meeste merken hebben best wel goede toestellen, maar hebben in mijn ogen als nadeel dat ze 

  • ofwel redelijk prijzig in gebruik  zijn (vooral de strips zijn redelijk duur)
  • en/of omslachtig in gebruik zijn( bv steeds nood om te hercallibreren tussen het meten van je suikerwaarde en ketonenwaarde) 

Ik was dan ook zeer blij dat  de de keto-mojo meter  nu ook rechtstreeks in Europa verkrijgbaar is, en die gebruik ik zelfs bijna dagelijks. 

Met één toestel kan je – zonder te hoeven hercallibreren – zowel je glucose waarde als je bloedketonen waarde meten.  En als top of the bill zit er zelfs een functie op die voor jou de GKI uitrekent. Via de handige app die je gratis kan installeren op je smartphone kan je alle gegevens bijhouden zodat je je eigen evolutie makkelijk kan volgen.  

Wat is nu die GKI

Wel, GKI staat voor Glucose-Ketonen index.

Die wordt berekend als volgt: 

  GKI =   [ GLUCOSE (mg/dL) ÷ 18 ] ÷ KETONEN (mmol/L).

 

Hoe moet ik die GKI interpreteren, en wat is de streefwaarde?

De streefwaarde van je GKI, hangt grotendeels af van je doel waarom je een ketogene leefstijl wil aangaan. 

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de toepassingen (Bron Keto Mojo)

Heb je gekozen voor een ketogene levensstijl en wil  je hierbij  het onderste uit de kan halen?

Wil je naast vermageren ook andere voordelen als autofagie ervaren en/of  kijken hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen? 

Dan wordt het wel interessant om je GKI te meten! 

Ik kan je dan met overtuiging de GKI-meter van Keto-Mojo aanbevelen.

Momenteel is er trouwens een korting van 15% (zowel op de set als op de afzonderlijke strips) via deze link.