RECEPTEN

Gekookt ei

Door

Patrick Druyts
WhatsApp Image 2021-03-09 at 09.29.39 (3)

“Iedereen kan toch een eitje koken”, zal je zeggen.  Waarschijnlijk wel, maar het perfecte gekookte ei vraagt enkele kleine aandachtspuntjes.  

Onder mijn motto “meten is weten “was het erg leuk voor mij om de test voor dit artikel te doen. 

Dus zelfs als je al weet hoe je eieren moet koken – en ik weet dat velen van jullie dat doen! – Ik hoop dat je er nog steeds iets uithaalt. Want als het om het koken van eieren gaat, maakt de methode wel degelijk verschil, en elke minuut telt voor het eindresultaat.

Dit artikeltje geeft je enkele ultime truukjes om elke keer weer perfect eieren te koken – en de beste methode om gemakkelijk hardgekookte eieren te pellen! Hieronder  wil ik je laten zien hoe je eieren elke keer perfect kookt – en hoe je gekookte eieren ook gemakkelijk kunt pellen!

Eitjes op het fornuis

Grofweg zijn er twee manieren om eieren op het fornuis te koken.

1.eieren mee opwarmen in water

De meest gebruikelijke methode is om de eieren in het water  aan de kook te brengen, vervolgens het vuur uit te zetten, het deksel te sluiten en ze in de restwarmte te laten koken. Deze methode werkt prima, maar duurt langer, omdat het water stopt met koken.  Je  kan ook moeilijk voorspellen hoe “gaar” de eitjes zullen zijn na het koken. Geduld is niet mijn sterkste kant; dus ik geef de voorkeur aan de tweede manier.

2.eerst water koken, dan eitjes er in

Mijn favoriete methode om eieren te koken is om ze de hele tijd te koken. Zodra het water kookt, stel je een timer in en kook je ze precies het aantal minuten dat nodig is voor het gewenste niveau van gaarheid. (meer hierover verderop in dit artikel) 

Welke methode je ook kiest, naast de eieren zijn er twee belangrijke ingrediënten die nodig zijn om perfecte eieren te maken die gemakkelijk kunnen worden gepeld; zout en azijn

 

Zout en azijn

Zout

Het eerste ingrediënt dat we aan het water toevoegen is zeezout. Er zijn een paar redenen waarom het toevoegen van zout zorgt voor perfecte hardgekookte eieren.

Sommige mensen denken dat het toevoegen van zout het water sneller laat koken, wat eigenlijk niet waar is. We voegen echter zout toe aan het water omdat het:

1. Zout vehoogt de temperatuur van kokend water. Door zout toe te voegen, wordt het kookpunt van het water iets verhoogd. Dit is niet hetzelfde als sneller koken! Omdat het kookpunt toeneemt, is de kooktijd hetzelfde. Maar het warmt wel sneller op en kookt uiteindelijk op een hogere temperatuur. Hierdoor kookt het eiwit iets sneller, waardoor het makkelijker wordt om te lang koken van de dooier te voorkomen.

2. Zout helpt bij het dichten en scheuren of lekken. Als er een scheur in het ei ontstaat, helpt het zout bij de stolling. Dat betekent in feite dat het sneller zal sluiten als het in het zoute water komt.

3. Zout maakt het gemakkelijker om het ei te pellen. Een klein beetje zout dringt eigenlijk door de eierschaal. Het is niet genoeg om het te proeven, maar het helpt wel bij het pellen.

 

Azijn

Het tweede ingrediënt dat we toevoegen is azijn. Je kunt witte azijn gebruiken, maar aangezien het van maïs komt, kun je ook appelciderazijn gebruiken als je keto-eieren wilt. Het belangrijkste onderdeel is de zuurgraad van de azijn.

Waarom helpt azijn om gekookte eieren gemakkelijk te pellen? Het verzacht de schelpen ! Hierdoor zijn ze gemakkelijker te pellen.  Lees…minder geknoei!

Hard of zacht?

Wat maakt een gekookt ei perfect? Het gaat echt over die dooier. Zacht gekookt en vloeibaar? Medium en romig? Lekker stevig?

De beste methode om gekookte eieren te maken is steeds dezelfde, hoe je ze ook lekker vindt. Zoals ik al zei, mijn favoriet is om de eieren de hele tijd te koken en een timer in te stellen om ze precies goed te krijgen. Het is gewoon een kwestie van hoelang …

Hoe lang moeten ze koken?

Hoe lang je eieren moet koken, hangt af van hoe graag je ze wilt hebben. Hardgekookte eieren hebben meer tijd nodig en zachtgekookte eieren hebben minder tijd nodig. Simpel toch? Maar het verschil is eigenlijk slechts een kwestie van minuten.

En…kun je eieren te lang koken? Oh ja. Zeker en vast!. Eiren die te lang hebben gekookt, hebben een groenachtig grijs oppervlak (ring) rond de dooier. Dat wil je niet.  Die groenachtig grijze ring is namleijkeen chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de dooier. Hoewel het niet schadelijk is, zal de dooier erg droog zijn.

Dit voorkomen is eenvoudig. Kook gewoon je eieren voor de juiste hoeveelheid tijd, en het komt wel goed!

Hoe lang je eieren kookt, hangt ook af van de methode die je gebruikt. Zoals eerder vermeld, kost de methode van koken tot ze gaar zijn minder tijd. Als je de andere methode gebruikt, waarbij je het water aan de kook brengt en vervolgens van het vuur haalt, duurt het een stuk langer.

Tijdschema

2 minutenLopende zachtgekookte eieren
3 minutenZeer kleverige mediumgekookte eieren
4 minutenKleverige medium gekookte eieren
5 minutenGewoon medium gekookte eieren
6 minutenMiddelhard gekookte eieren
7 minutenZeer romige hardgekookte eieren
8 minutenRomige hardgekookte eieren
9 minutenStevige hardgekookte eieren
10 minutenZeer stevige hardgekookte eieren

Voor de duidelijkheid: dit is hoe lang je eieren moet koken nadat het water aan de kook is gekomen.

Deze tijden zijn ook gebaseerd op medium eieren. Dit is de meest voorkomende maat, en het is wat ik koop. De tijden kunnen iets langer duren om hetzelfde niveau van gaarheid te bereiken als je extra grote of jumbo-eieren hebt, of sneller klaar zijn als je kleinere eieren hebt.

Hierboven is een afbeelding die laat zien hoe de gekookte eieren eruitzien na 2 minuut tot 10 minuten:

Een eitje pellen...

Ken je dat… het feit dat je een aantal hardgekookte eieren moest pellen, en waar steeds stukjes eischaal er blijven aanhangen, of het omgekeerde, waar het eiwit breekt zodat je nooit een glad eindresultaat krijgt?  Ik wel! Om gek te worden! en mijn ( het weinige dat ik nog heb) haren uit te rukken van frustratie. 

Gelukkig zijn er enkele truukjes

  1. Begin met eieren die een paar dagen oud zijn. Waarom? Verse eieren zijn iets minder zuur, waardoor het wit meer aan de binnenschaal kleeft. Naarmate het ei ouder wordt, neemt de schaal meer lucht op, wordt zuurder en krimpt ook iets. Al deze aspecten zorgen voor meer ruimte tussen het eiwit en de schaal. Dat betekent gemakkelijk gekookte eieren pellen!
  2. Voeg voor het koken zout en azijn toe aan het water. Hier heb ik het hierboven al over gehad. Het zout dringt een beetje door de schaal en de azijn helpt de schelpen af te breken, waardoor ze gemakkelijker te pellen zijn.
  3. Koel de eieren tien minuten in ijskoud water. Hiervoor zijn meerdere redenen. Allereerst stopt het het kookproces door restwarmte, zodat je geen te gaar ei krijgt. Maar net zo belangrijk: het maakt dat je de gekookte eiren makkelijker kan pellen.  de reden is dat een deel van het water de schaal binnendringt, waardoor de binding met het eiwit wordt losgemaakt.
  4. Rol het ei op het aanrecht. Ik heb verschillende technieken geprobeerd om gekookte eieren te pellen, en deze wint, zonder twijfel. Rol het ei eenvoudig met de palm van je hand op het aanrecht of tafel, zodat er overal scheurtjes ontstaan. Dit proces helpt de schaal in het algemeen los te maken. Begin dan met pellen bij een van de scheuren in de richting van het midden van het ei, en de schaal zal vanaf daar moeiteloos loskomen.

Als het om azijn gaat, kun je gewone witte azijn of appelciderazijn gebruiken. Witte azijn is afgeleid van maïs, dus gebruik appelcider als je dat wilt vermijden.  Een klein beetje azijn dringt door in de eierschaal, maar maak je geen zorgen. Je proeft het niet!

Gekookt ei

Zo kook je een ei 😀😀
5 van 1 stem
Bereidingstijd 0 minuten
Gang eitjes
Keuken Keto
Calorieën 62.9 kcal

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel himalayazout

Instructies
 

  • Breng het water met de ciderazijn en himalayazout aan de kok
  • Doe het ei ( of de eieren) in het kokende water
  • Kook 2 à 10 minuten volgens je voorkeur

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Gekookt ei
Hoeveelheid per portie
Koolhydraten
 
0.3
g
1
%
Netto Koolhydraten
 
0.3
g
1
%
% Daily Value*
Vetten
 
4.2
g
3
%
Verzadigde vetten
 
1.4
g
6
%
Cholesterol
 
163.7
mg
55
%
Koolhydraten
 
0.3
g
1
%
Suikers
 
0.2
g
1
%
Netto Koolhydraten
 
0.3
g
1
%
Proteïnen
 
5.5
g
4
%
Cholesterol
 
163.7
mg
55
%
Natrium
 
62.5
mg
3
%
Kalium
 
60.7
mg
2
%
Calorieën
 
62.9
kcal
3
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!