Ook ondervoeding en extreem vermageren is een niet te onderschatten gevaarlijk probleem!
Deze week van 15 tot 21 maart loopt de Week van de Diëtist, een initiatief van @vbvdietisten.
Het thema in 2021 is ondervoeding en malnutritie, een problematiek die in westerse landen nog zwaar wordt onderschat.
Iedereen weet inmiddels dat overgewicht niet gezond is en proberen aan overgewicht iets te doen, kan en zàl inderdaad je gezondheid ten goede komen.
Vaak zien we op social-media echter profielen die keto adviseren voor en na foto’s de revue passeren waar iemand van extreem overgewicht naar extreem ondergewicht transformeert dankzij keto.
Voor alle duidelijkheid: 𝘿𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙝𝙤𝙚 𝙞𝙠 𝙙𝙚 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙠𝙚𝙩𝙤𝙜𝙚𝙣𝙚 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙣𝙨𝙨𝙩𝙞𝙟𝙡 𝙯𝙞𝙚!
Integendeel!
Het gaat niet om het cijfer op de weegschaal, maar wel over hoe iemand zich voelt.
We kunnen er niet omheen dat met wat kilo’s minder:
je uitgebreide keuze hebt in modieuze kleding
sporten een stuk makkelijker wordt
mensen zich vaak energieker voelen
veel mensen meer zelfvertrouwen krijgen
en ik kan nog legio voordelen vermelden om belangrijk overgewicht te bestrijden

𝕄𝕒𝕒𝕣…
Waar velen een dieet beginnen of een voedingsconsulent raadplegen met het oog op wat kilo’s te verliezen, 𝙞𝙨 𝙤𝙤𝙠 𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙫𝙤𝙚𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙚𝙣 𝙚𝙭𝙩𝙧𝙚𝙚𝙢 𝙫𝙚𝙧𝙢𝙖𝙜𝙚𝙧𝙚𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙩𝙚 𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙨𝙘𝙝𝙖𝙩𝙩𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙫𝙖𝙖𝙧𝙡𝙞𝙟𝙠 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙚𝙢!
Het risico van streven naar extreem gewichtsverlies, resulteert soms in niet meer durven eten om maar geen gram bij te komen, en daaruit resulterende zowel lichamelijke als psychische decompensatie.
Mijn visie als keto-coach
Ik zie als voedingscoach dan ook mijn taak te wijzen risico’s van ondervoeding/malnutritie en de mogelijke gevolgen.
In begeleiding van mijn coachees in een ketogene leefstijl, wil ik absoluut extreme vermagering ontmoedigen. Extremen zijn in mijn ogen nooit ergens goed voor. Niet voor niks dat de wetten in de natuur steeds naar evenwicht streven.
Dat is ook één van de redenen waarom ik zo veel mogelijk een ketogene levensstijl hanteer, maar de keto-politie bewust wil mijden.
Het streven naar een optimale voedingstoestand is een belangrijk onderdeel van de behandeling en herstel bij ziekte, maar ook voor het behoud van een goede gezondheid.

Dat is altijd al zo geweest. De COVID-19 pandemie maakte helaas het voorbije jaar ( nu exact een jaar) schrijnend duidelijk dat enerzijds obesitas, maar ook ondervoeding en malnutritie belangrijke risicofactoren zijn voor een ernstiger verloop van de ziekte en een hoger risico op vertraagd herstel en zelfs overlijden.
Voorkomen is beter dan genezen. Wil je er graag meer over weten over het dossier ondervoeding, neem dan zeker een kijkje op www.nice-info.be.
Daar vind je heel wat nuttige
wetenschappelijk onderbouwde achtergrondinformatie
tips om meer en gezond te eten;
ondersteunend voorlichtingsmateriaal zoals infografieken.