RECEPTEN

Keto Pastéis de nata

Door

Patrick Druyts
pasteis de nata

Voorlopig zit reizen er het er helaas niet in. Ik probeer mijn reishonger dan maar wat te bevredigen door door onze reisfoto albums te bladeren.

We bezochten er ook de Pastéis de Nata factory. (Dat was duidelijk nog voordat ik keto leefde…). En de Pastéis de nata waren een streling voor het oog en op de tong (wat minder voor mijn buik, want door de vele suikers heb ik op de terugvlucht bijna privé bezit genomen van het vliegtuigtoilet.)

Ik heb dus thuis geprobeerd een keto versie te maken van deze lekkernij, en – al zeg ik het zelf- het resultaat komt aardig in de buurt van het origineel; maar met bijna geen koolhydraten (lees: ook mijn darmen zijn fan)

Wat zijn die “Pastéis de Nata” eigenlijk?  De originele custardtaartjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht en romig van binnen.   Bij de originele Belemse gebakjes is de korst gemaakt van bladerdeeg.  Alles behalve keto.

Pastéis de nata

Hier komt een koolhydraatarme, suiker- en glutenvrije variant van het geweldige Portugese eiergebak. De keto-vriendelijke custardtaartjes. 
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Dessert
Keuken Keto
Porties 12 stuks
Calorieën 168.9 kcal

Ingrediënten

Voor de korst

  • 140 g mozarella verse, geen gesapte
  • 5 eetlepels Amandelmeel =30 gram
  • 2 eetlepels kokosmeel =15 gram
  • 2 eetlepels erythritol
  • ½ theelepel Wijnsteenbakpoeder
  • ½ theelepel vanille aroma
  • 2 eetlepels ongezouten grasboter =28 gram

Voor de vulling

  • 350 ml volle room
  • 120 g erythritol poeder
  • ½ theelepel xanthaangom
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 6 eierdooieres

Instructies
 

Voor de korst

  • Verwarm de oven voor op 180 ° C
  • Vet een muffinvorm (of nog makkelijker is te werken met afzonderlijke muffinvormpjes) licht in met boter.
  • Doe het amandelmeel, het kokosmeel en het bakpoeder in een kom en meng door elkaar met een garde.
  • Smelt boter (dat gaat makkelijk in de magnetron)
  • voeg vanille en erythritol toe aan de gesmolten boter
  • Klop het ei los met een vork
  • Smelt de mozzarella 2 minuten in een magnetronbestendige kom op een vermogen van ongeveer 400 W. Best doe je dat in periodes van 30 seconden totdat de mozarella is gesmolten. Je wilt immers geen verbrande mozarella.
  • Voeg het meel-mengesl en het botermengsel toe aan de gesmolten mozarella. Roer goed door elkaar tot homogeen mengesel en voeg het ei toe. 
  • Roer opnieuw tot het beslag is gecombineerd en de kaas en het deeg volledig zijn gemengd.
  • Warm het deeg gedurende 10 seconden in de magnetron. Druk en vouw nog een paar tot het deeg bijna helemaal één kleur heeft. Mogelijk moet je met je handen doen, in dat geval is het handig om ze een beetje nat te maken tegen het plakken.
  • Verwarm het deeg nogmaals 10 seconden. Rol twee helften van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 à 3 mm dikte. help jezelf met het plaatsen van bakpapier onder en op het deeg. 
  • Steek 12 cirkels van 8 à 10 cm uit en plaats ze in de muffinvorm.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. De randen moeten lichtbruin worden. Haal de muffinvormpjes uit de oven maar laat de oven aanstaan terwijl le de vulling maakt.

De vulling

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Pastéis de nata
Hoeveelheid per portie
Koolhydraten
 
1.6
g
6
%
Netto Koolhydraten
 
1.5
g
6
%
% Daily Value*
Vetten
 
16.2
g
10
%
Verzadigde vetten
 
9.2
g
42
%
Cholesterol
 
146.8
mg
49
%
Koolhydraten
 
1.6
g
6
%
Vezels
 
0.1
g
0
%
Suikers
 
0.2
g
1
%
Netto Koolhydraten
 
1.5
g
6
%
Proteïnen
 
4.7
g
4
%
Cholesterol
 
146.8
mg
49
%
Natrium
 
101.9
mg
4
%
Kalium
 
40.6
mg
1
%
Calorieën
 
168.9
kcal
8
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!