Voorlopig zit reizen er het er helaas niet in. Ik probeer mijn reishonger dan maar wat te bevredigen door door onze reisfoto albums te bladeren.
We bezochten er ook de Pastéis de Nata factory. (Dat was duidelijk nog voordat ik keto leefde…). En de Pastéis de nata waren een streling voor het oog en op de tong (wat minder voor mijn buik, want door de vele suikers heb ik op de terugvlucht bijna privé bezit genomen van het vliegtuigtoilet.)
Ik heb dus thuis geprobeerd een keto versie te maken van deze lekkernij, en – al zeg ik het zelf- het resultaat komt aardig in de buurt van het origineel; maar met bijna geen koolhydraten (lees: ook mijn darmen zijn fan)










Wat zijn die “Pastéis de Nata” eigenlijk? De originele custardtaartjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht en romig van binnen. Bij de originele Belemse gebakjes is de korst gemaakt van bladerdeeg. Alles behalve keto.

Pastéis de nata
Uitrusting
- Oven
- mixer
Ingrediënten
Voor de korst
- 140 g mozarella verse, geen gesapte
- 5 eetlepels amandelmeel =30 gram
- 2 eetlepels kokosmeel =15 gram
- 2 eetlepels erythritol
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel vanile extract
- 2 eetlepels ongezouten boter =28 gram
Voor de vulling
- 350 ml verse room
- 120 g erythritol poeder
- ½ theelepel xanthaangom
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 6 eierdooieres
Instructies
Voor de korst
- Verwarm de oven voor op 180 ° C
- Vet een muffinvorm (of nog makkelijker is te werken met afzonderlijke muffinvormpjes) licht in met boter.
- Doe het amandelmeel, het kokosmeel en het bakpoeder in een kom en meng door elkaar met een garde.
- Smelt boter (dat gaat makkelijk in de magnetron)
- voeg vanille en erythritol toe aan de gesmolten boter
- Klop het ei los met een vork
- Smelt de mozzarella 2 minuten in een magnetronbestendige kom op een vermogen van ongeveer 400 W. Best doe je dat in periodes van 30 seconden totdat de mozarella is gesmolten. Je wilt immers geen verbrande mozarella.
- Voeg het meel-mengesl en het botermengsel toe aan de gesmolten mozarella. Roer goed door elkaar tot homogeen mengesel en voeg het ei toe.
- Roer opnieuw tot het beslag is gecombineerd en de kaas en het deeg volledig zijn gemengd.
- Warm het deeg gedurende 10 seconden in de magnetron. Druk en vouw nog een paar tot het deeg bijna helemaal één kleur heeft. Mogelijk moet je met je handen doen, in dat geval is het handig om ze een beetje nat te maken tegen het plakken.
- Verwarm het deeg nogmaals 10 seconden. Rol twee helften van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 à 3 mm dikte. help jezelf met het plaatsen van bakpapier onder en op het deeg.
- Steek 12 cirkels van 8 à 10 cm uit en plaats ze in de muffinvorm.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. De randen moeten lichtbruin worden. Haal de muffinvormpjes uit de oven maar laat de oven aanstaan terwijl le de vulling maakt.
De vulling
- Los de xanthaangom op in de slagroom en meng met een elektrische mixer totdat het mengsel een beetje lobbig wordt. De bedoeling is niet dat de slagroom wordt stijfgekopt.
- Voeg erythritol toe en roer tot j e een glad mengsel bekomt
- Mix de dooiers in een kleine kom met een vork tot een gladde massa. Voeg de losgeklopte dooiers toe aan het roommengsel en roer voorzichtig om tot een homogene massa. Je doet dat best met de hand zodat de slagroom niet verder stijf wordt gekolpt.
- Schep het eier-roommengsel door het voorgebakken deeg.
- Bak de gevulde taartjes 20 tot 25 minuten in de oven. De randen moeten gebakken, zijn, maar het midden is nog wat zacht. Dat is de bedoeling.
- Tijdens het bakken komt de vulling naar boven. Geen paniek. Dat is volledig normaal. Bij het afkoelen zal de vulling terug wat inzakken.
- Laat de taartjes daarna volledig afkoelen in de vorm.
- Bestrooi de taartje vlak voor het opdienen met kaneelpoeder. Je eet de taartjes voor het beste resultaat dezelfde dag op.