Cursus inhoud
Module 2: Macronutriënten
0/2
Hallo Keto
Over les

Voordelen van een ketogeen dieet

Vermindert uw eetlust : Zodra u met een ketogeen dieet begint, zult u merken dat u geen honger meer krijgt zoals voorheen. Bij veel restrictieve diëten voel je je voortdurend beroofd en hongerig. De constante honger die kenmerkend is voor veel diëten is een van de redenen waarom het woord dieet zo’n negatieve ondertoon heeft. Het is een vreselijk gevoel! Je speelt vals of geeft het helemaal op, alleen maar om je beter te voelen en nooit duurzame vooruitgang te boeken bij het afvallen. Maar niet als je de keto-manier van eten volgt! Gelukkig is een bijwerking van ketose een verminderde eetlust.(1, 2) Ketose brengt je hongergevoel tot stilstand, wat een van de redenen is waarom het zo gemakkelijk is om je aan het ketogene dieet te houden. Je kunt de cyclus van ontbering, eetbuien en daaropvolgende schuldgevoelens vrij gemakkelijk doorbreken met het keto-dieet, omdat die vraatzuchtige honger nooit optreedt.

Gewichtsverlies : Een van de meest populaire redenen om te beginnen met een koolhydraatarm ketogeen dieet is gewichtsverlies. Binnen een paar weken (of eerder) nadat u uw koolhydraatinname hebt verminderd, zult u merken dat het aantal op uw weegschaal afneemt en dat uw kleding losser wordt. Studies tonen aan dat koolhydraatarme diëten effectiever zijn voor gewichtsverlies dan vetarme diëten. (3) Dat klopt; we hebben het verkeerd gedaan. En wat betreft dat altijd aanwezige ‘watergewicht’ dat we allemaal met ons meedragen? Zeg daar vaarwel tegen. Voor elke gram glycogeen (opgeslagen vorm van glucose) zitten er 4 moleculen water vast. Omdat het keto-dieet geen enorme hoeveelheden koolhydraten levert, wordt het waterretentiegewicht drastisch verminderd. Geen opgeblazen gevoel meer!

Verbeterde lichaamssamenstelling : Het is belangrijk om het verschil te noteren tussen gewichtsverlies en vetverlies. Gewichtsverlies is eenvoudigweg een afname van uw totale gewicht, terwijl vetverlies rechtstreeks op uw vetopslag is gericht, zonder uw spieren aan te tasten. Spierverlies is een zeer slechte zaak, dus je wilt er zeker van zijn dat je het juiste soort gewicht verliest… het gewicht door overtollig vet! Van zeer koolhydraatarme diëten is aangetoond dat ze de vetmassa verminderen terwijl de vetvrije massa wordt gespaard (4). Dit betekent dat Keto uw bestaande vetvoorraden verbrandt zonder de spiermassa te verminderen.

Bloeddrukverlaging : Als u een hoge bloeddruk heeft, helpt dit dieet deze te verlagen. Het is bewezen dat koolhydraatarme diëten zeer effectief zijn bij het verlagen van de bloeddruk. (5)

Verbeterde insulineniveaus: Als u overgewicht heeft en diabetes heeft, heeft u een dubbel voordeel als u de keto-manier van eten volgt Het ketogene dieet heeft opmerkelijke verbeteringen laten zien bij patiënten met insulineresistentie (7). De aard van het dieet leidt tot een daling van het insulinegehalte, geen verhoogde insuline meer! Diabetes, pre-diabetes, metabool syndroom, PCOS en tal van andere aandoeningen die worden beïnvloed door afwijkende insulineniveaus kunnen worden verlicht door andere voedingskeuzes te maken.

Gezonde bloedcholesterol- en triglyceridenwaarden: Nog een ander opmerkelijk voordeel van een koolhydraatarm ketogeen dieet, ondersteund door veel onderzoeken, is het vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed naar een gezondere staat te brengen. Een studie uit 2010, gepubliceerd in de Journal Archives of Internal Medicine, onthulde de verbeterde cholesterol- en triglyceridenniveaus van de studiegroep die een keto-dieet volgde. Uit het onderzoek bleek dat de niveaus van goede cholesterol (HDL), triglyceriden (3) en slechte cholesterol (LDL) verbeterden tot gezondere niveaus wanneer deelnemers een ketogeen dieet volgden. Wat indrukwekkender was aan de observatie, is dat de verbetering van deze bloedparameters significanter was dan bij de groep die medicijnen slikte. Punt om in gedachten te houden: “slechte” cholesterol wordt niet veroorzaakt door de consumptie van vet. Onderzoekers hebben een hoog LDL-gehalte gekoppeld aan een koolhydraatrijk dieet. (3)

Natuurlijk glutenvrij : Als je problemen hebt met gluten en granen, dan is een ketogeen dieet met weinig koolhydraten de beste keuze. Het keto-dieet elimineert standaard gluten en granen . Het dieet biedt alle voordelen die horen bij een glutenvrij/graanvrij dieet.

Behandeling van epilepsie : Ketogene diëten worden sinds de jaren twintig gebruikt als reactie op de waarneming dat vasten anti-epileptische eigenschappen had. Ketose bootst de metabolische toestand na die optreedt tijdens het vasten, waarbij ketonlichamen worden geproduceerd die preventieve effecten hebben op aanvallen. Een artikel uit 2005, gepubliceerd in Epilepsy behavior, stelt dat het ketogene dieet een aanzienlijk potentieel heeft als krachtig hulpmiddel voor de bestrijding van epilepsie. (6, 8, 9)

Behandeling van PCOS : Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is de meest voorkomende endocriene aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het wordt geassocieerd met onvruchtbaarheid, zwaarlijvigheid, hoge insulinespiegels en insulineresistentie. Omdat is aangetoond dat ketogene diëten de insulineresistentie verminderen, wordt het vaak aanbevolen voor patiënten die aan PCOS lijden. Keto is gunstig voor dergelijke patiënten omdat het leidt tot een significante verbetering van het lichaamsgewicht, het percentage vrij testosteron, de LH/FSH-ratio en de nuchtere insulineniveaus (10). Persoonlijk beheer ik mijn PCOS-symptomen met groot succes via een ketogeen dieet.

Kan neurodegeneratieve aandoeningen helpen behandelen : er wordt aangenomen dat ketose gunstig is bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Onderzoekers stellen verschillende mechanismen voor die betere neurologische functies kunnen bevorderen bij patiënten die aan deze aandoeningen lijden. Dit omvat een verbeterde veerkracht van zenuwcellen, een veranderde pH van de hersenen en de synthese van neurotransmitter GABA – allemaal zaken waarvan patiënten met neurologische aandoeningen baat lijken te hebben. (11)

 1. Johnstone, AM, Horgan, GW, Murison, SD, Bremner, DM, Lobley, GE (2008). Effecten van een eiwitrijk ketogeen dieet op honger, eetlust en gewichtsverlies bij zwaarlijvige mannen die ad libitum voeden . Het Amerikaanse tijdschrift voor klinische voeding . 87 (1), 44-55.
 2. Gibson, AA, Seimon, RV, Lee, CM, Ayre, J., Franklin, J., Markovic, TP, Caterson, ID, Sainsbury, A. (2015) Onderdrukken ketogene diëten echt de eetlust ? Een systematische review en meta-analyse. Obesitas beoordelingen . 16 (1), 64-76.
 3. Yancy, WS, Olsen, MK, Guyton, JR, Bakst, RP, en Westman, EC (2004). Een koolhydraatarm, ketogeen dieet versus een vetarm dieet om obesitas en hyperlipidemie te behandelen: een gerandomiseerde, gecontroleerde studie . Annalen van de interne geneeskunde , 140 (10), 769-777.
 4. WESTMAN, EC, & Volek, JS (2002). Afslankdiëten met een zeer laag koolhydraatgehalte opnieuw bekeken . Cleveland Clinic tijdschrift voor geneeskunde , 69 (11), 849.
 5. Yancy WS Jret.al. Een gerandomiseerde studie van een koolhydraatarm dieet versus orlistat plus een vetarm dieet voor gewichtsverlies.A. Arch Intern Med. 25 januari 2010;170(2):136-45. doi: 10.1001/archinternmed.2009.492.
 6. Bailey EE, Pfeifer HH, Thiele EA. Het gebruik van voeding bij de behandeling van epilepsie. Epilepsiegedrag. 2005 februari;6(1):4-8.
 7. Veech, RL (2004). De therapeutische implicaties van ketonlichamen: de effecten van ketonlichamen in pathologische omstandigheden: ketose, ketogeen dieet, redoxtoestanden, insulineresistentie en mitochondriaal metabolisme . Prostaglandinen, leukotriënen en essentiële vetzuren , 70 (3), 309-319.
 8. Neal, EG, Chaffe, H., Schwartz, RH, Lawson, MS, Edwards, N., Fitzsimmons, G., … & Cross, JH (2008). Het ketogene dieet voor de behandeling van epilepsie bij kinderen: een gerandomiseerde gecontroleerde studie . The Lancet Neurologie , 7 (6), 500-506.
 9. Sirven, J., Whedon, B., Caplan, D., Liporace, J., Glosser, D., O’Dwyer, J., & Sperling, MR (1999). Het ketogene dieet voor hardnekkige epilepsie bij volwassenen: voorlopige resultaten . Epilepsie , 40 (12), 1721-1726.
 10. Mavropoulos, JC, Yancy, WS, Hepburn, J., en Westman, EC (2005). De effecten van een koolhydraatarm, ketogeen dieet op het polycysteus ovariumsyndroom: een pilotstudie . Nutr Metab (Londen) , 2 , 35.
 11. Baranano, KW, & Hartman, AL (2008). Het ketogene dieet: gebruik bij epilepsie en andere neurologische ziekten . Huidige behandelingsopties in de neurologie , 10 (6), 410-419.