Cursus inhoud
Module 2: Macronutriënten
0/2
Hallo Keto
Over les

Voordat we op de zaken ingaan, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om het lezen van The Art and Science of Low Carbohydrate Living door Stephen D. Phinney, MD, PhD en Jeff S. Volek, PhD, RD aan te bevelen. Dit boek is in wezen de keto-bijbel voor iedereen die een grondige, diepgaande wetenschappelijke uitleg en begrip wil van waarom koolhydraatbeperking zo ongelooflijk effectief kan zijn voor gewichtsverlies en de behandeling van medische aandoeningen.

 

Een ketogeen dieet, of ‘keto’ zoals velen het nu noemen, richt zich op het eten van echt, volwaardig voedsel dat weinig koolhydraten bevat en over het algemeen veel vet bevat. Dit koolhydraatarme, vetrijke dieet beperkt suiker- en zetmeelrijk voedsel tot een minimum, terwijl het uw lichaam voorziet van de voeding die het nodig heeft. Door op deze manier te eten, verander je letterlijk je metabolisme (de manier waarop je lichaam voedsel verwerkt). In plaats van voornamelijk suikers als brandstof te verbranden, zal je lichaam vet gaan verbranden als de favoriete brandstofbron. Dit is wat bekend staat als KETOSE.

Terwijl we de ins en outs van het ketogene dieet onderzoeken, moet je het meer zien als een gezonde manier van eten en minder als een dieet om de negatieve connotaties te vermijden die verband houden met dat vreselijke vierletterwoord.


Ketose is de toestand waarbij vet en eiwit als brandstof worden gebruikt in plaats van koolhydraten. Laten we, om dit beter te begrijpen, eens kijken naar de drie belangrijkste soorten koolhydraten die in voedsel voorkomen:

  1. ZETMEEL (complexe koolhydraten)
  2. SUIKER (eenvoudige koolhydraten)
  3. VEZEL

Suikers zijn eenvoudige koolhydraten. Ze worden snel verteerd en zorgen ervoor dat uw bloedglucose onmiddellijk stijgt. Dit leidt tot de beruchte suikerstorm, gevolgd door de onvermijdelijke suikercrash, terwijl je alvleesklier wordt belast en het insulineniveau stijgt. De meesten van ons hebben het advies gekregen om weg te blijven van eenvoudige suikers. Over het algemeen is iedereen het erover eens dat suiker niet goed is voor de gezondheid en moet worden vermeden.

Het duurt iets langer om zetmeel te verteren, omdat het eerst wordt afgebroken tot eenvoudige suiker, wat leidt tot een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze vertraagde stijging van de bloedsuikerspiegel heeft in veel voedingskringen geleid tot de overtuiging dat zetmeel ‘goede koolhydraten’ zijn. Het lichaam behandelt suikers en zetmeel echter vrijwel hetzelfde, dus beide moeten vermeden worden bij een koolhydraatarm ketogeen dieet.

Vezels zijn het enige koolhydraat dat geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Een koolhydraatarm ketogeen dieet stimuleert om deze reden meer vezelinname. Wanneer ze worden geconsumeerd, worden voedingsvezels grotendeels door het spijsverteringsstelsel geleid in plaats van te worden afgebroken, wat meer bijdraagt ​​aan de spijsvertering dan aan de voeding. Vezels zorgen ervoor dat u regelmatig blijft en dragen niet bij aan uw totale aantal koolhydraten. Je kunt vezels eten op een koolhydraatarm ketogeen dieet.


HET LICHAAM VERBRANDT HET VOORKEUR GLUCOSE VOOR ENERGIE WANNEER DIT BESCHIKBAAR IS; MAAR WANNEER OVERMATIG KOOLHYDRATEN WORDEN GEEET, HEEFT HET LICHAAM NIET DIRECT GEBRUIK VAN ALLE EXTRA GLUCOSE. Dit zorgt voor een hoog insulineniveau, waardoor het lichaam de extra energie als vet opslaat. HOGE INSULINENIVEAUS VOORKOMEN OOK DE VRIJGAVE VAN VET UIT VETCELLEN EN IS GEKOPPELD AAN EEN GROOT AANTAL ANDERE STOFWISSELSTOORNISSEN.


Bij gebrek aan koolhydraten schakelt het lichaam over op voedingsketose en gebruikt het in plaats daarvan vet als brandstof.

Nutritionele ketose is eenvoudigweg een verschuiving in de stofwisseling van uw lichaam, waarbij glucose niet langer als primaire brandstofbron wordt verbrand.