14 Februari 2021

Bij het updaten van mijn instagram account, zag ik – zeker nu met de aankomende valentijnsdagen – meer en meer de OKONO chocolade repen voorbij komen, zowel in posts als in stories.

OKONO Keto-Chocolade? Dat is zeker weer één of andere gewiekste commerçant die pseudo keto dingen aan de man probeert te brengen? Ik ben nogal vrij sceptisch wat smaken betreft en zeker wat chocolade betreft. 

OKONO beweert dat hun chocolade volledig Keto is én smaakvol.  Dat beweren er wel meer.  Ik ben al meermaals erg ontgoocheld geweest wanneer ik afging op een eerste indruk van een verpakking in  aanlokkelijk gerecycleerd papier, en waar in grote letters “bio…keto…vegan…low carb…” enz opstaat. Wanneer ik dan naar het etiket kijk, zet ik het al even snel terug in de rekken omdat ze uitpuilen van verdoken suikers. 

Er is maar één manier om alles te weten te komen, dat is het zelf uitproberen. 

Aangezien de OKONO produkten nog niet in de winkelrekken liggen, bestelde ik een “Variety pack”; dan had ik ineens alle vijf smaken.

Ik bestelde er maar ineens een pak “no nuts, no glory”-granola bij (want in mijn ogen kon commercieel verkochte granola niet echt keto zijn).

Zodra mijn vrouw naar haar werk was vertrokken, (mét de granola nota bene )  heb ik mij  met een tasje koffie aan “het experiment” gezet. (Het leuke deel van mijn werk is koken en…proeven ☺ )

op het oog...

De verpakking ziet er alvast aanlokkelijk uit.  Mooie kleuren en een mat kartonnen doosje met telkens een reep van 50 g individueel verpakt.

Bij het openen van de verpakking, bleek dat de reep makkelijk in 16 afzonderlijke kleine blokjes te delen is.  Perfect dus om mijn chocolade drang onder controle te houden.

Hoe dan ook, “van een schoon tafel kunde ni eten”, zeggen ze bij ons in de Kempen. 

Dus eerst en vooral maar eens grondig dat etiket bekijken.  Wat me meteen opvalt is dat deze chocolade enkel gezoet is met erythritol ipv suiker.  

Dit in tegenstelling tot vele merken die isomalt of afgeleiden bevat.  Of anders bevatten ze sucralose of andere zoetstoffen waarvan de meeste consulenten niet direkt beseffen dat ze wel degelijk een effect hebben op de bloedsuikerwaarde (d.w.z je binnen de kortste keren uit ketose halen).

De portemonee (of visa kaart)

Zoals ik hierboven schreef, kocht ik een variety pack.  Dat is een doos van 10 repen (2 van elke smaak) van 50 gram. Er is ook de mogelijkheid om een volledige doos van één smaak te verkrijgen. 

Welke smaak je ook kiest; zo’n doos van 10 x 50g kost 39 euro; ofwel net geen 4 euro per reep van 50 gram. Bij de eerste bestelling krijg je ook 10% korting.  dat was alvast mooi meegenomen. 

Echt goedkoop kan je dat dus niet noemen, maar als een produkt eerlijk en kwaliteitsvol is, heb ik er niet zo veel moeite mee om iets meer te betalen.  Een nieuw product lanceren kost nu eenmaal ook wat en ik sta helemaal achter lokale ondernemers die Belgische kwaliteitsprodukten aanbieden. 

Los daarvan,  wie keto kookt of bakt zal zeker weten dat erythritol alles behalve goedkoop is als grondstof (daarom gebruiken zoveel fabrikanten dan ook niet keto-proof zoetstoffen zoals manitol en afgeleiden).  OKONO chocola is daarintegen helemaal clean-keto. 

 

De smaak

Uit mijn keto-kook ervaring weet ik dat erythritol niet zo gemakkelijk te verwerken is en soms wat korrelig blijft. Maar ik kan zeggen dat dit bij deze chocolade niet het geval is;  de OKONO chocolade smelt op je tong en er is ook geen enkele bijsmaak/nasmaak te bekennen.

Ik had de vijf smaken gekocht; dus ik zou de vijf smaken proeven.  Het feit dat de reep makkelijk deelbaar was in kleine blokjes maakte dat ik mijn chocolade intake voor de dag nog redelijk binnen de perken kon houden en toch alle vijf de smaken kon proeven. 

 

1. Donkere chocolade met MCT en koffiesmaak

Ik heb me door sommigen laten wijsmaken dat er wel wat meer koffie smaak zou mogen inzitten.

Naar mijn mening – maar ik drink niet zoveel koffie –  heeft de chocolade een subtiele koffiesmaak die ik écht wel zie zitten. 

Voor de mensen die dagelijks wat koffie drinken of toch wat koffie gewend zijn , kan ik begrijpen dat ze graag wat meer koffiesmaak zouden willen.

 

Load image into Gallery viewer, Keto chocolate -  Dark chocolate Coffee with MCT pack

2. Melkchocolade met kokos-melkpoeder.

Load image into Gallery viewer, Keto chocolate - vegan milk pack

Wat me meteen opvalt: Ik proef geen kokos maar wel melkchocolade. Dit is naar mijn mening de beste in zijn soort. Deze is niet te zoet, knapperig en vol van smaak.

Veel suikerarme melkchocolade is namelijk veel te zoet door de overmaat aan zoetstoffen die gebruikt worden. Bij OKONO is dat niet het geval. Deze chocolade is helemaal top voor mijn smaakpapillen. 

 3. Donkere chocolade met Cacaonibs.

Dit was  niet zo direct mijn favoriet aangezien ik deze chocolade wel wat bitter vindt.

Wanneer je van bitter houdt, zou deze wel eens je favoriet kunnen worden. In ieder geval kan ik op mijn eer en geweten wel zeggen dat je wel degelijk echte pure chocolade proeft.

Deze chocolade is ook zoals de andere lekker krokant en zeker niet te zoet.

Wat de bite betreft, die is heerlijk crunchy door de laag van kleine stukjes cacaonibs.

Load image into Gallery viewer, Keto chocolate - Dark chocolate cacao nibs pack

4. Donkere chocolade met chilipeper.

Load image into Gallery viewer, Keto chocolate - Dark chocolate chilli pack

Van bij het begin dat ik het pakje opendeed was ik aan het zoeken naar de rode puntjes van de Chili.

Wie ze kan vinden mag het mij vertellen. 

Wanneer je deze eet voel je dan nochtans wel een lichte tinteling op je tong. De chili is niet overheersend maar je proeft hem wel degelijk.

Als je graag eens chocolade eet die toch wel wat speciaal is, dan zou ik deze zeker wel eens proberen.

5. Witte chocolade met Macadamia noten.

Zoals iedereen wel weet is witte chocolade eigenlijk geen chocolade. Ik heb in ieder geval nog nooit witte cacao gezien.

Witte chocolade maken ze met cacaoboter, melkpoeder,…

Ik had dan ook verwacht dat deze reep in mijn mond zou smaken als gecondenseerde melk, veel te zoet en wat papperig.

Groot was mijn verbazing – in positieve zin.  Deze witte chocolade smaakt echt wel heel lekker en heeft een krokant beet.  Misschien wel de eerste soort witte chocolade die ik zelf zou kopen.

Load image into Gallery viewer, Keto chocolate - vegan white macadamia nuts pack

Mijn besluit

Allereerst is deze OKONO chocolade volledig Ketoproof.  Hij bevat geen verdoken suikers maar is enkel gezoet  met Erythritol.

De chocolade die ik geproefd heb is krokant, lekker van smaak en niet te zoet.  

Door mijn ketogene leefstijl en voedingspatroon, hebben mijn smaakpapillen zich blijkbaar aangepast en vind ik zoet al gauw té zoet. 

Bij kwaliteit hoort een dito prijskaartje, maar ik ben blij dat deze chocolade écht naar chocolade smaakt en toch volledig zuiver keto is.  Prijs-kwaliteit is de verhouding helemaal in balans. 

De Granola (die ik niet heb gegeten, hij was op voor ik het wist; daarover zal ik dus eens een afzonderlijke review moeten schrijven) smaakt en ruikt als een zomers boeketje.  Mijn vrouw liet al direct weten dat ik een tweede doos mocht bestellen…”en bestel dan ook graag even de andere twee granola smaken, schat” …

Dat doe ik dan maar direkt, en ik bestel ook nog wat extra chocolade want ik vrees dat het variety pack snel op zal zijn.   Gelukkig verloopt de levering snel en efficient.  Twee dagen nadat ik had besteld, belde de postman aan met mijn pakje. 

Je moet me zeker niet op mijn woord geloven.  Ik kan je van ganser harte aanraden deze chocolade zelf uit te proberen en ben mega-benieuwd te vernemen wat jullie er van vinden.

Ik ga hem ook zeker gebruiken in een bijzonder chocolade recept als herinnering aan onze huwelijksreis, en mijn andere keto recepten waarvoor chocolade nodig is als ingrediënt. 

De granola-review hebben jullie nog te goed.