Wie herinnert zich niet uit z’n kindertijd “de wafelenbak”? Wafels gemaakt van tarwemeel zijn inderdaad geen optie wanneer je keto leeft. Gelukkig zijn er chaffles.
Wat is een chaffle?
Ik hoor het je al zeggen: “Wat is in hemelsnaam een chaffle?”Een chaffle is gewoon een wafel gemaakt van kaas en eieren.
Voordat je dit recept sluit en weggaat met afschuw en walging, wil ik benadrukken dat DIT HEERLIJK IS en je echt geen idee hebt dat je kaasachtige eieren eet. Chaffles gemaakt met ei en mozzarella kaas smaken als een wafel
Een basis-chaffle wordt gemaakt met slechts twee ingrediënten: 1 groot ei en 1/2 kopje geraspte kaas ( cheddar of of andere kaas zoals geraspte mozarella, emmental of gruyère)
Je klopt het ei, roert de kaas erdoor en doet het halve beslag 2-3 minuten in een mini-wafelijzer. Herhaal met het resterende beslag.
De mogelijkheden om te varieren zijn eindeloos
– Leg er een klontje boter op en/of overgiet met wat suikervrije siroop voor een heerlijke zoete lekkerij.
– Gebruik een ei en cheddarkaas om een hartige chaffle met cheddarsmaak te maken die kan worden gebruikt als hamburgerbroodje in plaats van brood voor een broodje.
– Voeg wat cacaopoeder toe om brownie-chaffeltjes te maken.
– Voeg wat pompoen toe voor pompoen-chaffeltjes. (Recept komt eraan – abonneer je op mijn e-mails zodat je het niet mist!)
Ook met cottage kaas zijn ze heerlijk, maar dan is de constistentie wel wat “natter”. Je kunt eventueel kokosmeel of amandelmeel toevoegen om de chaffle een meer broodachtige textuur te geven, als je wilt. 1 theelepel van beide is goed om om te beginnen. Je kan desgewenst aan passen aan je eigen voorkeuren.

Chaffles
Uitrusting
- wafelijzer
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 kopje geraspte kaas ( mozarella, cheddar, gruyère,...)
Instructies
- Klop het ei los
- roer de geraspte kaas door het los geklopt ei
- Doe het halve beslag 2-3 minuten in een mini-wafelijzer. Herhaal met het resterende beslag. (of doe het hele beslag in een een dubbel wafelijzer)
- Wanneer je een echte zoetebek bent, kan jee een eetlepel erythrol doorheen het beslag doen. Of vanille-extract voor een extra vanillesmaak.