RECEPTEN

Bulletproof Koffie

Door

Patrick Druyts
photo-1504888527749-e68244b4d3d7

1.Wat is keto koffie

Keto-koffie is gewoon een manier om een koolhydraatarme, vetrijke koffie te maken die keto-vriendelijk is. Zoals je in de volgende sectie zult zien, zijn er eigenlijk nogal wat voordelen aan het drinken van deze koffie in de ochtend. Voor sommige mensen vervangt het hun ontbijt, terwijl anderen het gewoon gebruiken als een pre-breakfast traktatie. Het vult je wel een paar uur, dus houd daar rekening mee wanneer je beslist hoe laat je koffie zet.

 

Wat zit er in in Keto koffie?

Hoewel er veel verschillende recepten voor keto-koffie zijn, is bullet proof koffie gemaakt met 3 eenvoudige ingrediënten: 

 • koffie
 • boter
 • MCT olie (kokos olie) 

Er zijn een aantal verschillende specificaties met deze ingrediënten, samen met additieven die de koffie zoeter maken, maar de meeste mensen die keto-koffie drinken, gebruiken  op zijn minst boter, olie en de koffie zelf. 

Een ander verschil tussen keto-koffie en gewone koffie is dat je het niet zomaar kunt roeren (vet en water mengen namelijk van nature uit niet goed) , maar het moet mengen met een blender of staafmixer.

Dit helpt om de olie en boter die je toevoegt goed te mengen met de koffie, zodat het geheel zijdezacht is. 

Waarin verschilt keto koffie van bullet coffee?

Het is niet ongebruikelijk dat mensen deze koffie “Bulletproof Coffee” noemen, want daar kwam het concept van boter en olie in je koffie oorspronkelijk vandaan. 

De twee lijken erg op elkaar, behalve dat de echte “bulletproof coffee”  strengere eisen stelt aan de ingrediënten. 

Voor de olie in bullet proff coffee wordt alleen MCT-olie gebruikt, terwijl andere oliën acceptabel zijn voor keto-koffie. Er is ook een vereiste voor het soort boter en welke koffie wordt gebruikt. 

Keto-koffie is iets milder, biedt u het basisrecept, maar stelt u in staat om het aan uw eigen behoeften aan te passen.

2.Waarom zou je keto koffie proberen?

Nu je beter begrijpt wat keto-koffie is, is het tijd om het over de de voordelen te hebben!

In het begin klinkt het waarschijnlijk bizar  om boter en olie aan je koffie toe te voegen. Voor sommigen lijkt de hoge hoeveelheid vet te veel, maar niet voor iedereen die het keto-dieet volgt en het belang van het toevoegen van meer vet waar mogelijk begrijpt. 

En als je eenmaal de smaak te pakken ebt, en alle voordelen ontdekt, ben je verslaafd!. 

Een makkelijke manier om vetten toe te voegen

Allereerst is keto-koffie een uitstekende manier om meer vet aan uw dieet toe te voegen. Als je al een tijdje het keto-dieet volgt, weet je dat een van de belangrijkste regels is dat je niet alleen minder koolhydraten eet, maar ook het vet verhoogt. Dit is vooral wat het anders maakt dan een traditioneel koolhydraatarm dieet. Dit betekent dat je meer rood vlees zoals spek en vetten zoals avocado, olie en boter probeert toe te voegen. 

Met een enkele kop keto-koffie voeg je ongeveer 24 gram vet toe met alleen de olie en boter (het aantal kan variëren afhankelijk van wat je gebruikt), plus extra als je besluit er iets aan toe te voegen. Het doel is om te proberen om minimaal 70-75% van je dagelijkse calorieën in vet te hebben, dus dit brengt je zeker een stuk dichterbij.

Je krijgt meer energie

Een geweldig voordeel van het drinken van keto-koffie in de ochtend is dat je de rest van de dag meer energie hebt. Veel mensen hebben moeite om ’s ochtends wakker te worden en tot de lunch door te komen zonder koolhydraten en suiker te willen voor die kleine schok. Met keto heb je die optie niet, dus je hebt een ander alternatief nodig. Als je geen tijd hebt om ’s ochtends wat energie op te doen tijdens je work-outs, dan is keto-koffie je nieuwe beste vriend. Het bevat niet alleen cafeïne, maar het extra vet en de voedingsstoffen brengen je energie naar een heel ander niveau

Kokosolie heeft multiple voordelen

Sommige keto-koffierecepten voegen MCT-olie toe (daarover later meer), maar het traditionele recept waar we het hier over hebben, gebruikt kokosolie. Dit kan ook gunstig zijn vanwege alle voedingsstoffen die het bevat. Een van de belangrijkste is dat het helpt bij het verlagen van uw bloeddruk en cholesterol. Als uw arts zich zorgen maakt over het vet in uw dieet, zou dit hun geest moeten helpen verlichten

Gras-gevoede boter geeft unieke voordelen

Een ander ingrediënt in je keto-koffie waar je een aantal unieke voordelen uit haalt, is de boter. Met keto-koffie of Bulletproof-koffie wil je grasgevoerde boter zoals Kerry-goud gebruiken in plaats van traditionele boter. Dit is menselijker voor de dieren en bevat minder kunstmatige ingrediënten of hormonen. Het is veel hoger van kwaliteit en heeft de neiging om grotere hoeveelheden omega 3 te bevatten
en omega 6. Bovendien bevat een eetlepel grasgevoerde boter iets minder koolhydraten dan gewone boter, dus er is nog een geweldige bonus!

Je houdt urenlang een verzadigd gevoel

Als u op dieet bent, is constant honger hebben een absolute zorg. Dit is veel minder een probleem bij keto, omdat de hoge hoeveelheid vet echt helpt om je vol te houden. Niet alleen in de rest van je dieet, maar vooral bij je keto-koffie. Je hebt 20-30 gram vet (of meer) in slechts één kopje koffie, wat je zal helpen vol te blijven, tot een laat ontbijt of de lunch. Dit is geweldig als je niet kunt stoppen voor het ontbijt en niet om 9.00 uur wilt verhongeren als de automaat je naam roept.Geef het maar een paar dagen om deze koffie ’s ochtends te drinken en je begint al deze geweldige voordelen ervaren!

 

3.Hoe maak je de perfecte kop keto koffie?

Nu voor het leuke: de koffie zetten! De start van keto-koffie is net als het maken van je gewone kopje koffie in de ochtend, maar dan heeft het een paar veranderingen. Omdat je boter en kokosolie toevoegt (tenzij je voor MCT-olie kiest), moet je het mengen zodat alles glad is. Hier zijn enkele basisinstructies voor het maken van uw kopje keto-koffie:

Zet je koffie

Bij Bulletproof koffie zijn enkel bepaalde soorten koffiebonen toegestaan, maar bij keto koffie zijn er geen regels. Controleer gewoon de voedingswaarde, aangezien sommige koffiemerken daarvan een beetje suiker of koolhydraten bevatten. U kunt een expresso machine of een gewoon koffiezetapparaat gebruiken; er zijn hier geen strikte regels!

Kies een mengmethode

Aangezien je de ingrediënten moet mengen, moet jevervolgens beslissen met welke methode u wilt gaan. Je kunt je klassieke keuken blender gebruiken als je wilt, hoewel deze vrij groot is voor slechts een kleine hoeveelheid ingrediënten. 

Veel mensen kiezen ervoor om een blender van klein formaat te gebruiken, omdat he

t de perfecte maat is voor één kopje koffie en de toegevoegde ingrediënten.

Als je je keto koffie in de beker wilt mengen, kun je dat doen met een staafmixer. Zo hoef je niet elke ochtend een blender vuil te maken gaat alles veel sneller.

Voeg de ingrediënten toe

Terwijl je koffie aan het zetten is, is het een goed idee om je andere ingrediënten aan de blender toe te voegen. De hoeveelheden die je  u gebruikt, zijn aan jou en afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar beginnen met deze lijst is een goede optie:

 • 1 eetlepel boter van gras gevoede koeien 
 • 1 eetlepel MCT olie ( kokosolie)

Als je de koffie wat romiger wilt, kun je ook nog 1-2 eetlepels ongezoete! slagroom toevoegen. 

Voeg alle ingrediënten toe aan de blender, giet je koffie erin en mix het tot een glad mengsel. Dit duurt niet lang, want het is een kleine hoeveelheid olie en boter

 

Bullet proof koffie

In het begin klinkt het waarschijnlijk bizar  om boter en olie aan je koffie toe te voegen. Voor sommigen lijkt de hoge hoeveelheid vet te veel, maar niet voor iedereen die het keto-dieet volgt en het belang van het toevoegen van meer vet waar mogelijk begrijpt. En als je eenmaal de smaak te pakken ebt, en alle voordelen ontdekt, ben je verslaafd!. 
No ratings yet
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Drankjes
Keuken Keto
Porties 1
Calorieën 186.9 kcal

Ingrediënten

 • 1 kopje koffie
 • 10 ml MCT olie
 • 1 eetlepel boter van grasgevoede koeien

Instructies
 

 • doe de boter en MCT olie in de blender
 • Voeg de kofie toe
 • Mix met staafmixer of blender tot een homogene massa

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Bullet proof koffie
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
 
0.2
g
1
%
% Daily Value*
Vetten
 
21.1
g
14
%
Verzadigde vetten
 
7.7
g
35
%
Koolhydraten
 
0.2
g
1
%
Netto Koolhydraten
 
0.2
g
1
%
Proteïnen
 
0.2
g
0
%
Natrium
 
188.6
mg
8
%
Calorieën
 
186.9
kcal
9
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!

4. Tips voor het kiezen van hoogwaardige ingrediënten

Nu je meer weet over keto-koffie en hoe u deze kunt maken, gaan we wat meer praten over de ingrediënten die je gebruikt. 

Het is niet ongebruikelijk om te experimenteren en uiteindelijk het perfecte koffiemengsel te bedenken dat geweldig voor jou smaakte en werkt. 

Terwijl je op het keto-dieet bent, moet je je houden aan ingrediënten met weinig koolhydraten, veel vet en zo gezond mogelijk . Je weet dat je best grasgevoede boter (=boter van melk van grasgevoede koeien)  kunt gebruiken wanneer u kunt, maar hier zijn enkele andere tips voor het kiezen van de juiste ingrediënten

 

Kokosolie

Als dit de eerste keer is dat je kokosolie koopt, zul je ontdekken dat er veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Laat je niet afschrikken door het feit dat de olie er stevig uitziet: kokosolie blijft in zijn vaste toestand totdat hij gesmolten of gemengd is. Je moet proberen om biologische, ongeraffineerde kokosolie te gebruiken die geen enkel chemisch proces heeft ondergaan

Koffieroom versus volle room

Als je van een romiger koffie houdt, moet je absoluut proberen weg te blijven van de traditionele koffiemelk. De laatste  zit meestal vol met suikers en koolhydraten. Hoewel er een suikervrijekoffieroom bestaat die een beetje beter is, bevat deze meestal 2 koolhydraten per eetlepel, waar je dezelfde hoeveelheid (of meer) volle room zou kunnen toevoegen, die heeft geen koolhydraten.

Suikervrije additieven

Als je ook meer smaak wilt, zijn er verschillende manieren. Je zou kunnen kiezen voor  een suikervrije siroop (bv die van Monin zijn heerlijk). Er zijn veel varianten om uit te kiezen. Voor een kopje koffie heb je maar een heel klein beetje nodig. Je kunt ook een paar druppels vloeibare Stevia gebruiken, maar zorg ervoor dat die dan van een natuurvoedingswinkel haalt en niet iets dat overdreven is verwerkt.  En zeker dat het geen suiker met stevia is !!

Kaneelpoeder of -rasp

Veel mensen gebruiken liever gemalen kaneel om hun keto-koffie op smaak te brengen, zodat ze geen ‘nep’ suiker in hun koffie gebruiken. Probeer het eens en kijk of je het lekker vindt!

Pindkaas

Voor een nootachtige smaak en een dikkere drank voeg je een klein beetje pindakaas toe aan je koffie. … Voor liefhebbers van pindakaas is dit nog een andere manier om je favoriete ingrediënt in elke maaltijd of drank te verwerken.

5. Hoe maak je keto ijsoffie?

Zoals vermeld in een vorige sectie, kun je met deze ingrediënten niet echt traditionele ijskoffie maken. De vaste kokosolie en boter zullen stollen zodra het mengesl te koud wordt. Voordat je  echter leert hoe u een ijsversie van keto-koffie maakt, moet u weten dat als u gewoon niet van superhete koffie houdt, je ook koude koffie kan gebruiken in plaats van hete. Dit zal koud genoeg zijn om de boter weer te laten stollen, maar het zal zo dicht mogelijk bij ijskoffie komen.

Iced Keto Coffee Variations

De belangrijkste verschillen die je gaat maken met je ijsketo-koffie, zijn geen boter gebruiken en de kokosolie vervangen door MCT-olie (die is namelijk vloeibaar bij kamertemperatuur). Je voegt dan wat volle room toe voor meer vet en om je koffie romig te maken. Deze twee ingrediënten leveren nog steeds een aantal uitstekende voedingsstoffen en vetten die je energie geven, én je kunt je favoriete ijskoffie drinken. Bij het maken van je is-keto-koffie kun je de koffie koud zetten of laten koelen, of wat  ijsblokjes toevoegen aan de blender voor iets dat lijkt op een Frappuccino.

Smakelijk! 

 

Indien je fan van ijskoffie bent, kan ik je ook vanharte onze keto-Affogado aanraden.