RECEPTEN

Boeuf Bourgignon

Door

Patrick Druyts
Boeuf bourguignon
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Boeuf bourguignon is een heel populair Frans gerecht met als basis gestoofd rundvlees in rode (bourgogne) wijn, uitjes, champignons en spek. Dit was vroeger een Frans boerengerecht, maar is daarna doorgedrongen tot de Franse haute cuisine. Met haute cuisine bedoelen ze de exclusieve gerechten die thuishoren in de Franse keuken.

Dit gerecht is heerlijk met bloemkoolgratin  of keto-frietjes

Boeuf bourguignon

 Boeuf bourguignon is een heel populair Frans gerecht met als basis gestoofd rundvlees in rode (bourgogne) wijn, uitjes, champignons en spek. Dit was vroeger een Frans boerengerecht, maar is daarna doorgedrongen tot de Franse haute cuisine. Met haute cuisine bedoelen ze de exclusieve gerechten die thuishoren in de Franse keuken.
No ratings yet
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 2 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Keto
Porties 6 personen
Calorieën 433.9 kcal

Uitrusting

  • pan met deksel

Ingrediënten

  • 900 gr runderstoofvlees
  • 100 gr spekblokjes
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4  laurierblaadjes
  • 300 ml rode wijn (Bourgogne)
  • 1 blik tomatenpuree
  • 250 gr kastanjechampignons (doosje)
  • 35 ml rundsbouillon

Instructies
 

  • Snijd op een grote snijplank de ui, knoflook en champignons in stukjes.
  •  snijd dan het vlees in blokjes
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak 5 in minuten rondom bruin.
  • Haal het vlees uit de pan 
  • Doe de ui, knoflook, spekjes en de laurier bladen in de pan met het overgebleven vet, totdat de uitjes en knoflook begint te kleuren
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee. 
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak dit al roerend kort mee.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk er de wijn bij en doe ook de bouillon gelijkmatig in de pan.
  • Breng dit aan de kook en draai het vuur dan laag. doe een deksel op de pan.
  • Stoof het vlees afgedekt 2 uur gaar
  • Neem na 1,5 uur garen het deksel van de pan zodat het stoofvocht kan indikken.
  • Breng daarna op smaak met peper.

Notities

Dit gerecht is ook heel lekker met bloemkoolrijst. Dit maak je door de bloemkoolrijst in een bv. wok te verhitten met een lepeltje olijfolie tot hij beetgaar is. Werk af met eventueel peterselie, munt of een vers laurierblaadje.

Voedingswaarde

Voedingswaarde
Boeuf bourguignon
Hoeveelheid per portie
Netto Koolhydraten
 
8.9
g
36
%
% Daily Value*
Vetten
 
18.2
g
12
%
Verzadigde vetten
 
5.9
g
27
%
Cholesterol
 
147.6
mg
49
%
Koolhydraten
 
11.7
g
47
%
Vezels
 
2.8
g
12
%
Suikers
 
3.1
g
12
%
Netto Koolhydraten
 
8.9
g
36
%
Proteïnen
 
43.3
g
35
%
Cholesterol
 
147.6
mg
49
%
Natrium
 
523.1
mg
23
%
Kalium
 
883.5
mg
25
%
Calorieën
 
433.9
kcal
22
%
* Percent van dagelijkse waarde zijn gebaseerd op een 2000 kcal dieet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @ketokriebels of tag #ketokriebels!