Dit is eenvoudig eerlijk brood met zaden en pitten biedt een heerlijke en bevredigende manier om brood weer in ons dagelijks leven op te nemen zonder schuldgevoelens of negatieve gezondheidseffecten. Het bevat nagenoeg geen koolhydraten, en smaakt heerlijk met bv pindakaas, kaas of koolhydraatarme “jam”.
Nog wel een belangrijk iets over lijnzaad! Het is ten stelligste aan te raden geen voorgemalen lijnzaad te kopen. Gebroken lijnzaad zoals je het in de winkels vindt, is eigenlijk een restproduct waar de olie is uitgehaald. Daarenboven oxideert lijnzaad zeer snel nadat het gemalen is. Win-win dus om “ongebroken”, dus heel lijnzaad te kopen, en het zelf te malen in een koffiemolen (met een gewone keukenmachine krijg je het zelden fijn genoeg).

Bantingbrood,
Uitrusting
- 1 broodvorm Ik gebruik een siliconen broodvorm omdat dan het brood er moeiteloos uit komt. Je kan uiteraard ook een metalen bakblik gebruiken.
- 2 mengkommen
- 1 mixer
Ingrediënten
droge ingrediënten
- 250 g lijnzaad je kan donker of geel lijnzaad gebruiken. Ik gebruik het liefst half/half, maar je kan het ook met 1 soort lijnzaad
- 25 g ongebroken lijnzaad
- 1/2 theelepel xanthaangom
- 1 theelepel himalayazout
- 1 theelepel erithytol optioneel
- 2 theelepels sesamzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 g pompoenpitten of gehakte noten optioneel maar het geeft meer crunch
natte ingrediënten
- 2 eieren
- 150 g eiwit dat zijn 5 eiwitten
- 125 ml water
- 5 eetlepels olijfolie en nog wat extra om je bakvorm in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Vet je bakvorm in met olijfolie
droge ingrediënten
- maal 250 g lijnzaad met een koffiemolen. Ik raad je aan geen gebroken lijnzaad te kopen, aangezien dit zeer snel oxideert. Het is belangrijk dat het lijnzaad echt fijn gemalen is. Dat gaat best met een koffiemolentje.
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en meng door elkaar
natte ingrediënten
- klop het eiwit stijf met een mixer
- doe in een tweede mengkom de natte ingrediënten ( de 2 hele eitjes, water en olijfolie) bij elkaar, en kluts tot het homogeen is vermengd.
alles bij elkaar
- Doe de geklutste natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en zet alles door elkaar tot een homogeen deeg
- Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig erdoor
- doe het deeg in de ingevette bakvormbalk gedurende 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen alvorens te gebruiken.
Voedingswaarde
Dit brood kan je eens gesneden makkelijk invriezen. Zo is het twee maanden houdbaar. Het brood is heerlijk als toast of “croque monsieur”?
Patrick Druyts
Echt eten!
Dit brood is gebaseerd op het Bantingbrood in het geweldige boek “Real Meal Revolution” In dit boek leggen Jonno Proudfoot en Prof Tim Noakes haarfijn maar in een taal die voor iedereen te begrijpen is, uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Een absolute aanrader!

Wat meer over Banting

Banting is genaamd naar naar William Banting, een Engelse begrafenis ondernemer uit de 19de eeuw. Banting was voorheen zeer zwaarlijvig en staat ook bekend als de eerste die een dieet voor gewichtsverlies populair maakte dat gebaseerd was op het beperken van de inname van koolhydraten, vooral die met een zetmeel- of suikergehalte.