Veel mensen drinken graag eens een glaasje alcohol.  Het schept zogenaamd een gevoel van gezelligheid, en vaak is de verleiding er wanneer je ’s avonds op de bank zit met vrienden of gezin.  Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of je in een koolhydraat arme- of ketogene leefstijl al dan niet alcohol mag/kan drinken. 

Bevat alcohol koolhydraten?

Daar is moeilijk ongenuanceerd ja of nee op te antwoorden.   IN zijn zuivere vorm, bevat alcohol 7 Kcal per gram. Een biertje bevat als snel meer dan 100 kcal en 12 à 13 gram koolhydraten. Even schrikken, nee? Ik raad daarom af om bier te drinken wanneer je keto leeft, want anders zit je in een mum van tijd aan je koolhydraatlimiet van de dag.  En je wil toch nog wel van wat anders geniet dan enkel je glas bier, toch? 

Hoe zit het dan met “sterke drank”? Rum en whisky bevatten zo’n 80 kcal.  Ze bevatten minder koolhydraten, maar vaak worden deze sterke dranken gemengd met frisdranken of fruitsappen, waardoor er dan weer een hele lading koolhydraten bij komt. Je zit dus als snel aan een hele hoop koolhydraten. 

Wat met wijn?  Droge rode of witte wijn bevat tussen de 0,5 en 2 gram koolhydraten per glas (van 125 ml) .  Bij een  zoete dessertwijn, daarentegen zit je al snel aan 10 à 14 gram koolhydraten per glas. Dus àls je wijn drinkt (en zeker niet dagelijks! )  in een koolhydraat-arm of keto leefpatroon, kies dan zeker voor een droge wijn of champagne.  

Van alcohol krijg je honger, klopt dat?

Helaas kan ik dat moeilijk ontkennen. Van alcohol krijg je extra trek (waarom wordt alcohol anders als aperitief geserveerd?) .  Na een borrel krijg je vaak zin om te gaan snacken.  En de kans is groot dat je dan eerder naar chips  gaat grijpen dan naar tomaatjes of selder.

Daarbij komt ook dat alcohol “desinhibeert”.  Dat is een mooi (of lelijk) medisch woord dat wil zeggen dat je jezelf minder in de hand zal hebben en dus….minder helder gaat denken en bijgevolg het niet meer zo nauw neemt met de keto-afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. De volgende ochtend heb je daar ( naast hoofdpijn van de kater) vaak spijt van

Remt alcohol het afvallen?

We kunnen er niet om heen, in zeker – en zelfs belangrijke – mate, remt alcohol zeker het afvallen. Je lichaam zal alcohol namelijk als toxisch ( lees vergif) beschouwen, en wil het zo snel mogelijk er weer uit. Je lichaam zal dan stoppen met vetten en ook suikers te verbranden, en wil boven alles dat vergif (de alcohol) uit je lichaam! Het zou toch wel echt zonde zijn dat je alle moeite die je hebt gedaan om in ketose te komen en vetverbranding te simuleren teniet doet met een glas alcohol, toch? 

Besluit

Iedereen doet en laat natuurlijk wat hij/zij wil.   Een feit is dat bij het consumeren van alcohol net als bij gebruiken van suiker – je vetverbranding  tijdelijk wordt stilgelegd. Daarom raad ik je echt af om in een koolhydraatarm of keto leefpatroon alcohol te drinken.  Indien je occasioneel toch eens een glaasje alcohol drinkt, let dan zeker op de hoeveelheid koolhydraten in het drankje!

Ter gelegenheid van Tournee minerale, een jaarlijks event in België om alcohol consumptie te verminderen,  stelden we bij ketokriebels ons een KE-Tournee minerale programma op. Neem gerust hier en kijkje voor koolhydraatarme drankjes.